StoryEditorOCM
RegionalDOBILA POLICIJSKU ZAŠTITU:

Novi detalji podmetnutog požara u kojem je izgorio auto sutkinje!

Piše Željko Petrušić
10. ožujka 2019. - 13:37
Zapaljen auto sutkinje

Sutkinja je zatražila policijsku zaštitu i tvrdi da je jednog odvjetnika već prijavljivala za prijetnje

U noći s utorka na srijedu u Ulici Ivana Perkovca u Samoboru zapaljen je automobil u vlasništvu Mirele Crnjak, sutkinje Općinskog suda u Novom Zagrebu, Stalne službe u Samoboru, kako javlja Jutarnji list.

Kasnijim očevidom, kako je sutradan policija izvijestila javnost, ustanovljeno je da je njezin Peugeot 206, parkiran u dvorištu obiteljske kuće, najvjerojatnije namjerno zapaljen, odnosno da je nepoznati počinitelj polio krov i prednji dio vozila lakozapaljivom tekućinom i zapalio vozilo. Policija pritom nije navela o čijem se vozilu radi, nego samo, kako se to uobičajeno radi, da je oštećena 44-godišnjakinja. Jutarnji list u petak je neslužbeno saznao da se radi o vozilu sutkinje Crnjak.

Neuobičajen postupak

Međutim, informaciju o tome da je zapaljen automobil sutkinje nisu neslužbenim kanalima saznali samo novinari, nego i državno odvjetništvo. A to je sve samo ne uobičajeno.

Iako o ovom slučaju dok je trajalo kriminalističko istraživanje policije nije bilo moguće dobiti nikakve službene podatke, doznali smo da policija ni nakon dva dana od zapaljenja vozila nije o tome nadležnom tužiteljstvu dala nikakvu službenu informaciju. Kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, nadležno tužiteljstvo, za početak, nije izviješteno o samom događaju kritične noći, pa stoga dežurni zamjenik nadležnog tužiteljstva nije ni izlazio na očevid. Ništa se nije promijenilo ni nakon što je očevidom utvrđeno da je automobil u vlasništvu sutkinje namjerno zapaljen. Navodno ni tog dana policija nije poslala nikakvu informaciju Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, kao ni Stalnoj službi u Samoboru.

Tek su u petak, duže od dva dana od samog događaja koji bi u nekoj drugoj zemlji digao na noge sve institucije, u državnom odvjetništvu doznali da je netko namjerno zapalio automobil samoborske sutkinje. Pritom treba napomenuti da, po svemu sudeći, prva informacija o tome nije došla od policije, nego je rezultat svojevrsnog apela koji je na adrese sudova, sudačkih organizacija, DORH-a i SOA-e uputila sama sutkinja, pa se u pravosudnim krugovima brzo pronio glas o nemilom događaju. Kako doznajemo, tek je nakon toga nadležna policijska postaja u Samoboru sastavila i hitno poslala državnom odvjetništvu službenu bilješku o počinjenju predmetnog kaznenog djela.

Policijska zaštita

Treba napomenuti da zakonom nije propisano da policija nužno mora odmah izvijestiti državno odvjetništvo o ovakvim i sličnim kaznenim djelima za koje je propisana kazna do pet godina zatvora. No, više sugovornika reklo nam je da se to u praksi uvijek čini, a posebno u slučaju kada je oštećena sutkinja. Osim toga, napominju, policija je dužna o poduzimanju izvida kaznenog djela “pravovremeno” obavijestiti državnog odvjetnika, a ta pravovremenost je u konkretnom slučaju više nego dvojbena.

Apel sutkinje Crnjak upućen na spomenute adrese na koncu je ipak pokrenuo sustav te je u međuvremenu, neslužbeno doznajemo, udovoljeno njezinu zahtjevu da dobije policijsku zaštitu.

Sutkinja Crnjak je za Jutarnji list izjavila da u nikoga ne može uprijeti prstom kao počinitelja, ali je navela da je jednog odvjetnika ranije višekratno prijavljivala za prijetnje i nametljivo ponašanje.

18. travanj 2024 12:08