StoryEditorOCM
RegionalPRIČA O LAŽNOM PROFESORU S BRAČA POSTAJE SVE BIZARNIJA

Osim što je lažirao diplomu te izvarao više tvrtki, za 500 kuna krivotvorio i - dijete!?

Piše Sandra Barčot/ Slobodna Dalmacija
12. ožujka 2019. - 10:00
bbimagehandler.ashx(1)

– Bez komentara sam. Kad sve to bude službeno, onda ću komentirati. Samo to možete napisati! – odrješit je bio lažni profesor informatike i računarstva u Srednjoj školi "Bol" na naš upit o novim kaznenim prijavama koje su stigle na njegovu adresu.

I to "buket" prijava za krivotvorenje isprava, njih čak četiri.

Naime, svi se sjećamo informacije iz Ministarstva znanosti i obrazovanja s početka godine o trima nevažećim diplomama prosvjetnih djelatnika izdanih na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, od kojih je jedna – detektirali smo metodom eliminacije – "aktivna" na otoku Braču.

Otočani su odmah na isti način otkrili kako je riječ o 31-godišnjem Supetraninu koji je od studenog prošle godine zaposlen na određeno vrijeme u srednjoškolskom centru u Bolu.

Tako smo i mi stupili s njim u kontakt, i tada je također negirao sve optužbe na svoj račun. Tvrdio je da mu mi donosimo "prvi glas" o tome da je njegova profesorska diploma falsifikat.

'Još radim u školi'

No, djelatnici splitske Službe organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad njime kao osobom koju se sumnjiči za četiri kaznena djela krivotvorenja: diplome za zvanje magistra edukacije informatike, pa potvrdu fakulteta, te uvjerenje suda s ciljem nezakonitog stjecanja prava prijave za natječaj, a kasnije i samog zaposlenja u srednjoj školi.

Ujedno je, a to je po svemu i najbizarnije u ovoj krivotvoriteljskoj "igri", osumnjičen da je pribavio krivotvoreni elektronički zapis iz matičnog ureda s ciljem ostvarivanja prava isplate dara za djecu, lažno prikazavši da ima dijete.

Tko to lažira postojanje djeteta kako bi dobio božićni dar u ustanovi u kojoj radi, a iznos za takvu povlasticu kreće se oko 500 kuna?

Pa smo sve to telefonski pitali osumnjičenog profesora informatike i računarstva. Nakon našeg predstavljanja i upita za kaznene prijave koje je policija podnijela nadležnom državnom odvjetništvu, Bračanin nam je samo prozborio kako je zgrožen.

– Službeno nisam ništa dobio, zovite me kada dobijem sve napismeno – kratak je bio mladić, no na naša daljnja pitanja o tome ima li odvjetnika, radi li i dalje u školi, objasnio je:

– Odvjetnika nemam, a i dalje odlazim na nastavu.

Ova nas je izjava isprva "ostavila bez teksta", pa je – na upit da objasni kako to i dalje radi s lažnom diplomom – sugovornik sve prekinuo tražeći da napišemo samo kako je bez komentara, uz upozorenje da sve naše razgovore snima.

Stoga smo odgovor o izvanrednom otkazu ugovora o radu zatražili i od ravnateljice Srednje škole "Bol" Sani Bodlović, no tijekom ponedjeljka nismo dobili odgovor ni na poziv ni na poruku upućenu na njezin mobitel.

A ni na upit na službeni školski e-mail, dok se na službeni telefon ove odgojno-obrazovne ustanove nitko tijekom radnog dana nije javljao. Jednostavno su uključili telefaks.

Otkrili smo gdje radi lažni profesor: osoba s krivotvorenom diplomom Filozofskog predaje u srednjoj školi na Braču! Hoće li varalice nakon otkaza morati vratiti i plaće?

Nova nastavnica

No, "ulaskom" na web-stranicu škole lako se da utvrditi kako je mjesto profesora informatike i računarstva ipak – prazno. Na popisu svih djelatnika, time i profesora te pripadajućih im predmeta – ovo je mjesto nepopunjeno.

Vjerojatno će se naknadno i to popuniti, budući da je 26. veljače ove godine Srednja škola "Bol" objavila kako je 14. veljače sklopljen ugovor o radu za radno mjesto nastavnika računarstva i informatike.

U objašnjenju stoji kako je prema natječaju objavljenom 30. siječnja izabrana Karmen Jakšić, mag. inženjer industrijskog inženjerstva, kao nestručna osoba, na rok propisan zakonom te je s imenovanom sklopljen ugovor o radu.

23. travanj 2024 12:48