StoryEditorOCM
RegionalIZ ORMARA OPĆINE POSEDARJE ISPADAJU MILIJUNSKI KOSTURI HDZ-OVE VLASTI:

Načelnik Ivica Klanac: "Ako se ne pojavi još nešto, do 15. lipnja ćemo isplatiti 3 milijuna kuna starih dugova!" Propao posao s Ingrom, izgubljen spor s HAC-om...

12. ožujka 2019. - 22:24
posedarje5-120319

Nedavna smjena bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića s čela Nadzornog odbora Ingre i imenovanje Davora Šterna na njegovo mjesto, izazvalo je pažnju i u Općini Posedarje s kojom Ingra već 13 godina ima potpisan veliki ugovor o "posedarskom projektu stoljeća". Kroz javno-privatno partnerstvo na posedarskoj su obali, istočno od naselja prema Masleničkom mostu, trebali niknuti hotel i nautička marina, Općina je u cijelu priču "unijela" zemljište, ali se "projekt stoljeća" nije pomaknuo dalje od nacrta.

-U općinskoj arhivi ne mogu pronaći svu dokumentaciju o partnerstvu s Ingrom. Ali, ugovor je tu, u njemu su jasno definirane obveze jedne i druge strane: ako netko poželi izaći iz ugovornog odnosa, dužan je obeštetiti drugu stranu za troškove. U slučaju da se Općina povuče, Ingri bismo trebali platiti oko 3,5 milijuna kuna, kaže nezavisni općinski načelnik Ivica Klanac podsjećajući da se radi o projektu nazvanom "Rivijera Posedarje" u kojega je Općina unijela 454.637 kvadratnih metara zemljišta za gradnju hotela s 1.800 ležaja i nautičke marine s 200 vezova.

-Izrađen je idejni projekt i tu je sve stalo, ali ovakav iznos za istupanje iz ugovora za Općinu je prevelik teret. Raspravljalo je i Općinsko vijeće, zaključeno je da treba pregovarati s Ingrom i vidjeti je li moguće smanjiti obeštećenje. Zato sam razgovarao s pravnicom i jednim od članova Uprave Ingre, ali modalitet izlaska iz tog ugovora još uvijek tražimo, objašnjava načelnik Klanac kojemu od dolaska na načelničko mjesto učestalo ispadaju "kosturi iz ormara" zaostali iz vremena dok je načelnik bio HDZ-ovac Ivica Juričević.

Klanac tvrdi da ga je, osim "Rivijere Posedarje", dočekao cijeli niz nezavršenih ili traljavo odrađenih lokalnih projekata za koje Općina sada plaća cijenu i u novcu i u gubitku vremena. Čak i da je riječ samo o Ingri, jasno je što bi značio gubitak 3,5 milijuna kuna za općinu čiji bi se realni proračun ove godine mogao dobaciti do 15-ak milijuna.

-Kod primopredaje dužnosti mi o tome ništa nije rečeno, ali se kasnije otkrilo da je tu i izgubljeni spor s Hrvatskim autocestama. Općina je tužila HAC, ne kao i brojne druge općine za komunalni doprinos, nego je tražena naknada za građevinsko zemljište. Na početku se tražilo čak 6,5 milijuna kuna, ali je sudski vještak to naknadno srezao na 2,5 milijuna. Međutim, Općina je izgubila spor, pa smo morali državi platiti 500, a HAC-u dodatnih 235.000 kuna i trenutno smo pri kraju isplate, kaže načelnik Klanac otvarajući još jednu "staru priču" koju je morao financijski zatvarati.

-Nekadašnji načelnik Juričević i nadzorni inženjer pri gradnji vodovoda u Podgradini, potpisali su jednu situaciju iako jedan odvojak nije napravljen po projektu, već je umjesto njega napravljen drugi odvojak. A onda je Općina tužila tvrtku Vodotehnika kojoj ćemo do 15. lipnja ove godine isplatiti cjelokupni iznos od 700.000 kuna, jer je Općina, naravno, izgubila sudski spor! Jedva smo izbjegli ovrhu i dobili obročnu isplatu. Procjenjujem da ćemo do 15. lipnja ove godine za takve "poslove" i obveze iz prošlosti, ukupno isplatiti tri milijuna kuna. Ako se do tada ne pojavi i nešto novo, za što sada ne znamo, oprezan je načelnik Ivica Klanac.

 

Obnova spomenika iz NOB-a

Na službenoj Internet stranici Općine Posedarje prije nekoliko dana objavljeno je da će ove godine biti uređen park i saniran spomenik posvećen NOB-u. Glavni projekt je izradila tvrtka „Volat“ i zainteresirani ga građani mogu vidjeti u općinskim prostorijama. -Radi se o spomeniku palim borcima i žrtvama terora koji je zaštićen kao kulturno dobro i upisan u Registar kulturnih dobara. Bit će obnovljen onakav kakav je bio, po uputama Konzervatorskog odjela iz Zadra, a procjenjuje se da bi uređenje tog sada devastiranog područja moglo koštati oko 350.000 kuna, no vidjet ćemo kada bude raspisan natječaj. Ima nekih prigovora zbog sanacije spomenika, ali to je jedan dio naše povijesti i mislim da većina razboritih građana nema ništa protiv toga, kaže načelnik Ivica Klanac.

26. travanj 2024 18:32