StoryEditorOCM
RegionalFANTOMSKI DUG

Dobio je račune za kuću u kojoj nikad nije živio: Pa ja sam tu zemlju prodao još prije 14 godina! Kad su mi stigle uplatnice, zamalo me srce strefilo...

Piše Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
12. ožujka 2019. - 21:15
10823841

Priznajemo, počelo nam je nedostajati riječi kojima bismo opisali apsurde koje građanima svakodnevno zna priuštiti beskonačna birokracija u Lijepoj našoj.

Kako drukčije pojasniti slučaj gdje je Splićanin prije punih 14 godina prodao parcelu njemačkom državljaninu, vrt u Splitskoj na Braču, odmah iza crkve, da bi mu sada stigli računi za struju i vodu vezani uz kuću koju je inozemni vlasnik u međuvremenu izgradio na tom zemljištu.

– Što mislite o ideji da tražim pola vlasništva kuće kada već meni dolaze računi za struju i vodu – pokušao je u svojoj muci biti duhovit naš sugrađanin Srećko Melada i počeo nam prepričavati svoju nimalo smiješnu štoriju.

Da cijela zavrzlama bude još veća, naš sugovornik nikada nije ni vidio kupca svojeg tadašnjeg zemljišta niti je od 2005. godine, kada je prodao parcelu, bio na toj čestici koja se u zemljišniku i katastru vodi pod brojem "157 - vrt", a kuću koju je njemački vlasnik poslije izgradio također nije nikada ni vidio.

Ispada da i ne treba Srećko išta gledati, samo bi trebao plaćati račune za potrošenu električnu energiju i vodu, što su od njega zatražile "Hrvatska elektroprivreda" i supetarska tvrtka "Vodovod Brač".

– Stigla mi je razlika za struju od skoro tisuću kuna koju moram platiti, ali i rate za šest mjeseci paušala, do ožujka ove godine. Sad čekam izračun za ljetnu tarifu struje... – kiselo se nasmijao Melada, 71-godišnji umirovljeni pomorac, strojar po struci, pokazujući nam dokumentaciju vezanu uz zemljište koje je nekada bilo njegovo.

U ugovoru o kupoprodaji zemljišta uredno je navedeno da "Srećko Melada, zastupan po punomoćniku, kao isključivi vlasnik prodaje zemljišnu česticu broj 157, K.O. Splitska, u naravi građevinsko zemljište površine 695 četvornih metara, na kojem je dozvoljena gradnja uz pravomoćnu građevinsku dozvolu od 25. kolovoza 1993. godine".

Kupac je Oliver Schwarzenberg iz Njemačke, kako stoji u dokumentu, te se dalje spominje da "prodavatelj jamči da je jedini i stvarni vlasnik predmetne nekretnine, te ga se kao kupca uvodi u zakoniti i naturalni posjed predmetne nekretnine i pripadnosti".

Sve to je potpisano 18. ožujka 2005. godine. Zatim se rješenjem Općinskog suda u Supetru od 22. veljače 2008. godine, "dopušta u zemljišnoj knjigi za K.O. Splitska, zemljišno knjižni uložak 1049, uknjižba prava vlasništva nekretnine označene kao čestica zemlje 157 vrt na ime Olivera Schwarzenberga, za cijelo, uz istodobno brisanje tog prava s imena i vlasništva Srećka Melade iz Splita". Uz nalog provedbe ovog rješenja u zemljišnoj knjizi, da budemo potpuno precizni.

Sudsko rješenje je dostavljeno prodavatelju i kupcu, ali i supetarskim ispostavama Katastra i Porezne uprave.

– Prodali smo zemlju, obavili sve kako nalažu državni zakoni, sve prijavili, platiti sve poreze, pristojbe..., ma sve što su tada sve tražili od nas. I stvar smo smatrali riješenom, okončanom, prošlom. No, nije tako! – naglasio je umirovljeni splitski pomorac, listajući novi snop papira, odnosno računa.

HEP-ova uplatnica stigla je 15. veljače na njegovu adresu u Splitu, u Dubrovačkoj ulici, ali račun je povezan uz potpuno drugu adresu "Varoš, 21410 Postira, Splitska", uz nalog za plaćanje duga za potrošnju električne energije od 934,98 kuna.

– Gledam sa suprugom koji je to dug, zbunjeni smo bili oboje. Pogotovo zato što ugovorni račun, one brojke, ne odgovaraju ni jednoj našoj nekretnini. Krenuli smo "pretresati" prijašnje izvode od struje, pregledavali sve, ali nemamo nikakvu nekretninu u Splitskoj, nemamo ni kuće, a više ni zemlje, jer smo onu prije 14 godina prodali Nijemcu, pa ne znam odakle HEP-u adresa s mojim imenom na toj adresi u Splitskoj – posvjedočio je Melada detalje tog jutra kada je primio obavijest o fantomskom dugu, otkrivajući da ga je tada skoro "srce strefilo".

– Odmah sam se uputio u "Elektrodalmaciju", tražio pojašnjenje koje, naravno, nisam dobio. Službenica mi je pojašnjavala da ja trebam tužiti Nijemca!? Što je čovjek kriv? Kupio je zemlju, izgradio kuću i evo ostao mu dug od struje koji su poslali meni, i to na adresu u Splitskoj. Međutim, nikad nisam živjeo na Braču! – uzrujao se naš sugovornik, listajući nam papire iz HEP-ove kuverte, gdje lijepo stoji kako se radi o obračunskom razdoblju od 31. ožujka do 14. listopada 2018., da je račun izdan 16. listopada 2018., a njegovo dospijeće je 7. studenoga 2018. godine.

Uz navedeni dug od 934,98 kuna priložene su i paušalne uplatnice za listopad, studeni i prosinac prošle godine, kao i za siječanj, veljaču i ožujak 2019., u pojedinačnim iznosima od 70,91 kune. Melada je istaknuo da mu je i ovrha mogla doći za nepostojeći dug.

Nakon pregledavanja računa i proteklog vremenskog razdoblja, zaključio je da je netko više od dva mjeseca tražio njegovu adresu kako bi mu uručio račun za trošak na tuđoj kući na škoju:

– Kako pojasniti moje ime na računu uz adresu u Splitskoj, a kuverta mi je nakon više od dva mjeseca stigla na adresu u Split? Netko se dobro potrudio da me nađe...

Uz "čestitku" od HEP-a, Srećko je dobio i račun za vodu, također za Brač, od nekih 700 kuna zaostataka. I mi smo provjerili dostupne podatke u zemljišniku i katastru, jer je, poznavajući kaos u knjigama, moguće da je negdje zaostalo Meladino ime, ali iz svega je vidljivo da je kao vlasnik uredno, "jedan kroz jedan", upisan njemački državljanin koji je 2005. kupio teren.

– Odmah sam nazvao "Vodovod Brač" i priznajem da sam bio prilično neugodan prema službenici koja mi se javila na telefon. Zatražio sam, onako ljutit, da izbrišu moje ime s tog računa za vodu, jer niti je to moja kuća niti moj trošak. Za sada nisam dobio nove uplatnice i opomene za taj navodni dug – dodao je naš sugrađanin.

Što se HEP-a tiče, Melada je po sugestiji službenice napisao prigovor toj državnoj tvrtki, pa sada čeka njihov odgovor. Samo da opet netko ne bude brži, pa mu u međuvremenu pošalje ovrhu za dug potrošene struje u kući koja nije - njegova.

HEP: Dogovaramo rješavanje problema

Pojašnjenje ove zavrzlame zatražili smo od HEP-a, ali iz njihove Službe za odnose s javnošću stigao je ovakav odgovor, bez konkretnih detalja:

- Sukladno odredbama o povjerljivosti podataka iz Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o zaštiti osobnih podataka i Zakona o tržištu električne energije, ne smijemo davati konkretne podatke o korisnicima i kupcima. Možemo potvrditi jedino da su nadležne službe "Elektrodalmacije" s korisnikom stupile u kontakt i dogovorile rješavanje problema.

23. travanj 2024 04:58