StoryEditorOCM
RegionalFOTO: PRIPADNICI ZAPOVJEDNIŠTVA SPECIJALNIH SNAGA NA VELEBITU

Hodnjom dugom 16 kilometara obilježili 26. godišnjicu pogibije Zadranina, bojnika Nenada Mataka - Mehe

Piše JL
13. ožujka 2019. - 22:10
specijalci

Na 16 kilometara dugu hodnju na Velebit, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni zapovjednikom ZSS-a, brigadnim generalom Pericom Turalijom, uputili su se u srijedu, 13. ožujka 2019. godine povodom obilježavanja 26. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih snaga, bojnika Nenada Mataka - Mehe.

Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, na hodnji su uz članove obitelji bojnika Mataka sudjelovali i predstavnici Udruge žena Domovinskog rata grada Zadra, zadarska HVIDR-a, Udruga dragovoljaca i veterana grada Zadra te predstavnici Udruge 7. domobranske pukovnije grada Zadra.

Odavanju počasti poginulom junaku Domovinskog rata, pridružio se i stopostotni ratni vojni invalid Klaudio Vidajić koji je zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i predstavnicima braniteljskih udruga, sudjelovao u 16 kilometara dugoj hodnji na Velebitu.

General Turalija u toj prigodi podsjetio je na važnost obilježavanja ovakvih obljetnica kako bi i buduće generacije, nastavile njegovati uspomenu na Domovinski rat i sve hrvatske branitelje koji su svoje živote položili za domovinu.

„U ovoj hodnji bila su povezana dva cilja: jedan je da obilježimo na dostojanstven i prikladan način 26. obljetnicu stradanja našeg Nenada, a drugi cilj je bio kroz organiziranu hodnju provjeriti sposobnosti pripadnika ZSS-a koji će i ove i sljedeće godine, biti upućeni u različite misije“, kazao je general i naglasio kako je u ovoj hodnji sudjelovao i veliki broj mladih ljudi koji će, kako je rekao, u budućnosti na sebe preuzeti obvezu obilježavanja žrtve hrvatskih branitelja.

„Oni su tu da nastave gajiti uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, a pogotovo pripadnike specijalnih snaga koji su dali svoj život za domovinu. Značajno je i to što se pripadnici ZSS-a osposobljavaju i gaje jedan duh zajedništva i pobjede vezan usko uz Domovinski rat i mislim da nema boljih prigoda od ovakvih dana da pokažemo način kako je netko tko je bio pripadnika specijalnih snaga položio život na oltar domovine“, zaključuje zapovjednik ZSS-a.

Naime, polazna točka hodnje bila je u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, a završena je na točki Račabuša, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje se paljenjem svijeća još jednom odala počast poginulom hrvatskom branitelju.

Brat poginulog heroja Domovinskog rata, Ivan Matak priznao je kako je za njihovu obitelj, današnji dan - dan sjete, tuge i ponosa.

„Nenad više nije među nama, ali ponosni smo što se 26 godina nakon njegove smrti, njegovi suborci i prijatelji sjećaju njegovog lika i djela te žele da se obilježavanje njegove pogibije tradicionalno obilježava svake godine. Zahvaljujemo pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga na ovoj inicijativi“, rekao je Matak.

Bojnik Nenad Matak - Meho junak je Domovinskog rata kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Bojnik Matak smrtno stradava 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci  danas svjedoče kako je posebnu ljubav imao prema Velebitu te da je uvijek govorio: "Ako ginem, neka ginem tamo“.

Podsjetimo, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH u siječnju 2018. godine, zajedno s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem, sudjelovali su na ekspediciji hodnje po Velebitu te u pet dana, prešli 110 kilometara. U sklopu spomenute ekspedicije, pripadnici ZSS-a i Ivica Kostelić, zapalili su svijeće na mjestu pogibije Nenada Mataka - Mehe.

20. travanj 2024 14:01