StoryEditorOCM
RegionalKRALJEVSKI VINOGRADI IZ ZADRA DOBILI PRVU NAGRADU NA UGLEDNOM VINSKOM OYSTER WINE COBTEST U TOKIJU

Rose scuro iz zadarskih Kraljevskih vinograda ocijenjeno najidealnijim za sljubljivanje s kamenicama

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2019. - 10:47
ROSE Kraljevski vinogradi -BEST OYSTER WINE AWARD

Nagradu za najbolje vino za sljubljivanje s kamenicama na uglednom Oyster Wine Contest u japanskom Tokiju dobilo je Rose scuro iz 2016. godine vinarije „Kraljevski vinogradi" iz Zadra. Riječ je o natjecanju najboljih svjetskih vina koja se sljubljuju sa kamenicama na kojemu svi uvoznici vina iz Japana imaju pravo prijaviti samo jedno vino, odnosno ono koje smatraju idealnim za taj gastronomski i enološki užitak.

Iako se za tu svrhu uglavnom nominiraju bijela vina, na ovogodišnjem vinskom natjecanju nedavno održanom u Japanu glavnu nagradu i prestižnu titulu najboljeg vina odnijelo je rosé vino cijenjenog hrvatskog i zadarskog vinara.

- Nekako smo svi pomalo tužni zbog događanja s kamenicama u Malostonskom zaljevu, ali istovremeno imamo zbog dobivene nagrade razlog za radost i ponos. Natjecanje je inače nastalo kako bi uvoznicima svjetskih vina u Japan dalo odgovor na pitanje kako proširiti potrošnju s ovako specijaliziranim izborom vina za jednu od najcjenjenijih hrana u Japanu - kaže Zoran Pantalon, direktor „Kraljevskih vinograda".

Pred najpoznatijima stručnjacima vina tako se na Oyster Wine Contest našlo čak 219 biranih uvoznih vina iz cijelog svijeta, a po strogim pravilima slijepog kušanja devet sudaca odabralo je dvadeset najboljih. Rose scuro „Kraljevskih vinograda" bio je najbolji među najboljima, ili prvi izbor u probranom društvu svjetskih vina.

- Velika je krajnja korist ovog izbora i nagrade, jer je naše Rose scuro osvojilo vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo svake butelje i nudi najboljim restoranima u Japanu - dodaje enologinja „Kraljevskih vinograda" Marina Radulić. Japan je inače jedan od najvećih uzgajivača kamenica na svijetu čija sezona izlova počinje već u zimskom periodu. Tada se traže različite vrste vina koje se najljepše sljubljuju s kamenicama, pa se istovremeno povećava potražnja za kombinacijama vina i kamenica kao zasebnog brenda kojega u Japanu posebno ne treba predstavljati.

Ono što se naročito ocjenjivalo pri izboru za najbolje vino su mineralnost, svježina, izvrsna kiselost, kvaliteta istovremenog uživanja u vinu i kamenicama, okus tamjana i joda, osjećaj slanosti te potpunost i zaokruženost u osjetu sljubljivanja s kamenicama. One se poslužuju se svježe uz krišku limuna, no jednako su izvrsne i kada se pripremaju u tempuri na japanski način, tako da njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja.

Sezona kamenica u Hrvatskoj
Kamenice su jedna od najpoznatijih i najmističnijih svjetskih delicija, koje su se u drevna vremena jela u čast božice ljepote Afrodite, a njezina čuvena svojstva i danas privlače svjetske gastronomske stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. Kamenica ima mesnato tijelo koje je puno joda, kroma, cinka i selena, a također obiluje bjelančevinama, mineralima, ugljikohidratima, i vitaminima. Čak 3 grama limunovog soka ima istu količinu vitamina C kao i 15 grama mesa kamenice u punoj zrelosti. Sezona kamenica u Hrvatskoj počinje u vrijeme svetkovine Svetog Josipa koji se slavi 19. ožujka, a to je ujedno i Očev dan.
27. travanj 2024 00:59