StoryEditorOCM
RegionalU LOKALNU LUKU NA ISTU ŽLU ULOŽILA 350.000 KN

Glavnom gatu u uvali Široka vraćeni stari izgled i nautičarski vezovi

18. ožujka 2019. - 19:28

Luka u uvali Široka na otoku Istu, odnosno tamošnji glavni gat koji je i najvažniji tranzitni dio te luke, bogatiji su za novih 20 nautičarskih vezova.

Naime, Županijska lučka uprava Zadar koja upravlja s tom lukom lokalnog značaja, uredila je vanjski, jugoistočni dio glavnog išćanskog mula za privez nautičara. Točnije, vratila je nekadašnju funkciju i izgled tog mula postavljajući na metalnu konstrukciju drveni podest s bitvama za privez plovila kao prirodni nadomjestak betonskom dijelu mula.

Nekada, dok je PZ Ist upravljala tom lukom, glavnim gatom, ali i nekadašnjim sidrištem s plutačama u uvali Široka, mul je imao istu funkciju. Kako je lokalna zadruga prestala s tom djelatnosti, luka Ist prešla u nadležnost ŽLU-a, a iz Prostornog plana grada Zadra "nestalo" koncesijsko polje za sidrište, ta je luka ostala praktički bez ikakvog servisa za privez nautičara. A riječ je izuzetno atraktivnoj, sigurnoj i ljeti vrlo posjećenoj uvali.

Zato je sada ŽLU investirala 348.700 kuna za postavljanje nove metalne pocinčane konstrukcije, drvenog podesta koji se nalazi iznad nepristupačnog, stjenovitog dna luke , te nove bitve i konope, s tim da su betonski blokovi za muringe već od ranije u moru – postavila ih je još PZ Ist, a sada će zadrugu za tu davnu investiciju ŽLU obeštetiti.

Sve radove je izvela zadarska tvrtka "Metal obrada Perković", dužina novog dijela gata je oko 50 m, a širina drvenog podesta 2,5 m.

Investicija na Istu će se brzo vratiti: ravnatelj ŽLU-a Davor Škibola očekuje da će se od priveza jahti i jedrilica na vanjskom dijelu išćanskog mula uprihoditi već ovog ljeta oko 200.000 kn.

A ako se još u Prostorni plan uređenja grada Zadra, koji će se vrlo skoro promijeniti jer je u tijeku procedura izmjena i dopuna tog dokumenta, u uvali Široka ponovno omogući postavljanje plutača za privez nautičara, što će biti moguće ako se opet 'ucrta' koncesijsko polje, tada će luka Ist nautičarima biti ponovno atraktivna kao nekad. U svakom slučaju, bit će u boljem stanju nego prošlog ljeta kada se nautičari, dokazano - najveći potrošači u turizmu na Jadranu, nisu imali gdje privezati ni na moru ni na kraju.

A iz fotografija uz ovaj tekst je i bez puno riječi vidljivo kako je mul na Istu izgledao prošlog ljeta, a kakav je sada.

 

22. travanj 2024 23:23