StoryEditorOCM
RegionalNE PROPUSTITE KOLANSKI TRAIL POD SLOGANOM "SAY CHEESE AND RUN"

Trčat će se pastirskim stazama, a sudionike će pratiti ovčica Emily!

Piše Iva Ivanac
2. travnja 2019. - 14:54
54257372_633813377067208_6541791076540219392_n

Spoj sporta i gastronomije idealna je kombinacija za sve gurmane i rekreativce, ali i profesionalne sportaše. Upravo tu kombinaciju dobre rekreacije i dobrih zalogaja osmislili su organizatori prvog traila u Kolanu koji nosi duhoviti naziv "Say cheese and run", a starta u subotu s glavnog trga u središtu mjesta.

Natjecatelji mogu birati između dvije vrste utrke, Blue i Green. Blue staza namijenjena je rekreativcima i amaterima te obiteljima s djecom i duga je 11 kilometara, dok je Green staza za one ipak malo iskusnije i sportaše a duga je 24 kilometra.

- Na okrepnim stanicama utrke će se uz standardne izotonične napitke i voće, nalaziti i paški sir, skuta i sirutka koja je zapravo proteinski napitak, a koju sportaši najčešće konzumiraju u obliku praha, govori nam Anđela Paladina, organizatorica utrke i predstavnica Općine Kolan. Obje utrke počinje u subotu u deset sati sa startom u centru Kolana. Natjecatelji Blue utrke stazu moraju preći do 13 sati, a Green utrke do 15 sati.

- Svi naši natjecatelji sudjeluju u tomboli, a glavne nagrade su dva ljetovanja na Pagu po tjedan dana za pet osoba u autokampu Šimuni u mobilnim kućicama, te jedan vikend za pet osoba u mobilnim kućicama u kampu Straško, govori Paladino i dodaje da će svi natjecatelji dobiti bogate startne pakete s majicom utrke, šiltericom i poklonima sponzora. Svi oni koji završe utrku, nebitno o poretku dobit će i male medalje kako bi ih podsjećalo na sudjelovanje u kolanskom trailu.

Natjecatelje na kraju utrke, uz mali sajam otočkih proizvoda, očekuje i bogati ručak: gulaš od ovčetine i varivo s povrćem na kolanski način. U subotu večer organiziran je i koncert Crvene jabuke, a fešta naravno neće moći proći bez čuvene paške janjetine. Oni koji zasjednu na prva tri mjesta utrke dobit će paške sireve sirane Mih, ali i poklon bonove za večeru za dvije osobe u restoranima i konobama u Kolanu.

Organizatorica Paladina ističe kako je agencija Mountain Traveller idejni začetnik velikog projekta koji s gastronomijom povezuje cijeli otok. Zanimljiva je i maskota paškog traila, a to je ovčica Emily koja će nadzirati kandidate, a na utrci će se svi moći slikati s njom.

- Specifičnost utrke jest da nema škraparenja, jer staze koje natjecatelji trebaju proći su utabane stagnice, odnosno putevi kojima pastiri vode svoje ovce, kaže Paladina i dodaje da su u nedjelju organizirani izleti, tako da svi koji žele mogu posjetiti lunjske maslinike, razgledati siranu Gligora i Mih, rezervirati razgled grada Paga i priključiti se edukativnoj turi kroz Kolanjsko polje koju predvodi povjesničar Ivo Oštarić.

Trenuno se prijavilo 267 natjecatelja, a organizatori za vikend očekuju kako će se ta brojka popeti do 300 kandidata. Prijave traju do četvrtka, kotizacija za Blue utrku iznosi 120 kuna, dok je za Green utrku 150 kuna.

19. travanj 2024 09:07