StoryEditorOCM
RegionalNA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U GRČKOJ

Žmansko ulje Morovićevih jedino dalmatinsko zlatno u Ateni! Počeli i radovi na turističkom kompleksu prema projektu Nikole Bašića!

3. travnja 2019. - 00:01
projekt-opg-morovic

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "NAI 3.3" bračnog para Nives i Gorana Morovića, proizvedeno od maslina sorte coratina u njihovu masliniku kod Žmana na Dugom otoku, ponovno je dobilo jedno visoko međunarodno priznanje. 

Kao jedino ulje proizvedeno u Dalmaciji osvojilo je zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom natjecanju ulja u Grčkoj - "Athena International Olive Oil Competition".

Riječ je o velikoj uljarskoj smotri na kojoj je prijavljeno više od 400 uzoraka maslinovih ulja iz svih maslinarskih zemalja - Mediterana, Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Turske... I ocjenjivački panel je bio respektabilan. Vodio ga je Španjolac Jose Maria Penco, a članovi su bili iz Izralea, Portugala, Tunisa, Italije, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Australije, Njemačke i - Hrvatske. Naime, Sara Godena, znanstvenica s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, bila je jedini hrvatski član ovog brojnog međunarodnog žirija.

"NAI 3.3." Morovićevih našao se u eliti svjetskih maslinovih ulja, a visoko zlatno priznanje ukupno je dobilo 70 maslinovih ulja, najviše iz Italije, Španjolske i Grčke, dok je osam ulja dobilo jedinstveno priznanje - dvostruku zlatnu medalju za ocjene iznad 95 bodova od ukupno 100.

Osim žmanskog ulja Morovićevih, još su četiri ulja iz Hrvatske dobila u Ateni zlatne medalje, i to sva četiri iz Istre: to su ulja od sorte buža "Nonno Bruno" i Stancije St. Antonio, "Chiavalnova" selekcija više sorti te ulje od coratine Darija Paulišića. Šoltansko maslinovo ulje od levantinke Udruge "Zlatna Šoltanka" na ovom je natjecanju osvojilo srebrnu medalju pa se tako još jedno dalmatinsko ulje našlo u grčkom izboru najboljih svjetskih ulja.

Među osam najboljih ulja na svijetu u ovom izboru, onih koja su osvojila dvostruku zlatnu medalju, čak je šest španjolskih, te po jedno iz Italije i Grčke.

Maslinarski kompleks

Nives i Goran Morović, koji su ove godine već osvojili dvije zlatne medalje na međunarodnoj smotri u Milanu, s time da je jedno od njihovih ulja proglašeno i pobjednikom u svojoj kategoriji, još su jednom potvrdili da u svom ekološkom masliniku od 1000 stabala proizvode vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, i to ne samo za međunardna natjecanja, već i za zahtjevno međunarodno tržište. Njihovi poslovni planovi, međutim, prvenstveno su vezani za Žman i Dugi otok.

Upravo prošlog vikenda počeli su radovi na jedinstvenom maslinarsko-turističkom kompleksu u masliniku Morovićevih. Po projektu zadarskog arhitekta svjetskoga glasa Nikole Bašića, na vrhu brežuljka na čijim je padinama kaskadno posađen maslinik, izgradit će se kompleks svojevrsnih zemunica u kojemu će biti smješteno osam turističkih apartmana, ali i uljara s košaonicom.

Morovićevi planiraju ovaj projekt već nekoliko godina, dugo su čekali građevinsku dozvolu za neobičan i jedinstven Bašićev projekt, pa onda i kreditna sredstva, a sada su, konačno, sve pripreme gotove i radovi su počeli.

Za ovaj projekt Morovići su dobili ESIF jamstva uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.".

24. travanj 2024 10:54