StoryEditorOCM
RegionalU UTORAK ĆE U ZADRU BITI ODRŽANA VJEŽBA S CRNIM SCENARIJEM:

 Što bi se dogodilo da potres razorne jačine pogodi šire područje grada s epicentrom u Gaženici?

Piše Zadarski.hr
12. travnja 2019. - 22:20
vjezba_spinut11-231117

 Vježba “RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019” se organizira povodom Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS. Cilj projekta READINESS je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu. U skladu s ciljevima karakter vježbe je pokazno terenski s elementima prikazivanja pojedinih aktivnosti operativnih snaga civilne zaštite.

Nositelj organizacije pokazno - terenske vježbe je Zadarska županija. Sudionici vježbe:

1. Stožer civilne zaštite Grada Zadra

2. Stožer civilne zaštite Zadarske županije

3. JVP Zadar

4. DVD Sv.Filip i Jakov

5. MUP, Policijska uprava Zadarska

 6. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije

 7. Društvo Crvenog križa Zadarske županije

8. HGSS, Stanica Zadar

9. Koordinator na lokaciji

Tema vježbe: Provjera efikasnosti postupanja operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi u Zadarskoj županiji u slučaju potresa

Lokacija održavanja vježbe:  Nedovršena zgrada Lučke uprave Zadar – Gaženica, Luka Zadar d.d.

Datum održavanja vježbe: 16. travnja 2019. godine. Vrijeme održavanja vježbe: od 10:00 sati do 11:00 sati.

SCENARIJ VJEŽBE

 • Potres razorne jačine pogodio je šire područje grada Zadra s epicentrom na području Gaženice. Najizraženiji efekti potresa dogodili su se na lokaciji Gaženica gdje je došlo do urušavanja stambenih i poslovnih zgrada.

• Županijski centar 112 o nastanku događaja temeljem dojava građana s područja Gaženice odmah izvještava žurne službe – Županijski vatrogasni operativni centar – Vatrogasce (ŽVOC), MUP OKC (Operativno komunikacijski centar) ZHMZŽ-PDJ (Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Prijavno dojavna jedinica), gradonačelnika Grada Zadra i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zadra, župana Zadarske županije i načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

 • Koordinator na lokaciji (vatrogasni zapovjednik) izvješćuje Stožer civilne Grada Zadra o stanju na terenu te predlaže angažiranje Društva Crvenog križa Zadarske županije radi provođenja mjera i aktivnosti iz njihove nadležnosti (prva pomoć, evidencija unesrećenih, psihološka pomoć, zbrinjavanje), kao i radnog vozila (bager) za raščišćavanje prilaznih cesta koje će osigurati pravni subjekt koji raspolaže potrebnom mehanizacijom, a koji je određen kao pravna osoba od interesa za sustav civilne zaštite Grada Zadra.ŽC 112 obavještava Županijski vatrogasni operativni centar, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije (HMP) i Operativno-komunikacijski centar PU Zadarske.

 

Dio djelatnika u poslovnoj zgradi ostao je zarobljen pod ruševinama. Uslijed potresa došlo je do oštećenja električnih instalacija što je posljedično izazvalo požar na prvom katu poslovne zgrade. Zbog urušenog građevinskog materijala na ulazu zgrade nije moguće doći do unesrećenih te je potrebno angažirati vatrogasni specijalistički tim za spašavanje iz ruševina i tim za pretraživanje sa potražnim psom.

• Nakon osiguranja ulaza u zgradu i pronalaska ozlijeđene osobe vatrogasci iznose lakše ozlijeđenu osobu i predaju je timu Hitne medicine.

• Zbog nemogućnosti prolaska tima Hitne medicine na više katove zgrade radi pružanja pomoći teže ozlijeđenim osobama, vatrogasci uz pomoć auto ljestvi spuštaju unesrećenu osobu sa višeg kata zgrade (3. ili 4.kat) koju preuzima tim hitne medicine.

 • Zbog velike količine urušenog građevinskog materijala na višim katovima poslovne zgrade potrebno je angažiranje snaga HGSS-a, Stanice Zadar s potražnim psom radi pronalaska zatrpane osobe i spuštanja s visina.

 • Pripadnici HGSS, Stanice Zadar, uz pomoć potražnog psa pronalaze i spuštaju teže ozlijeđenu osobu s viših katova zgrade koju predaju timu hitne medicine koji odvoze dvije ozlijeđene osobe u Opću bolnicu Zadar.

• Sve operativne snage na terenu izvješćuju koordinatora na lokaciji o završenim aktivnostima. Koordinator na lokaciji javlja načelniku Stožera civilne zaštite Grada Zadra o završenim aktivnostima.

26. travanj 2024 22:11