StoryEditorOCM
RegionalFOTO: HRVATSKA IMA NOVOG INTERNET PROVIDERA, I TO U BENKOVCU!

„Spajamo na internet prve korisnike, širimo se izvan grada, uskoro ćemo Benkovčanima ponuditi i TV, telefon…!“

Piše L.Burčul
17. travnja 2019. - 22:00
Marijo Demo

Hrvatska ima još jednog internet providera, i to – u Benkovcu! Tvrtka Air Net pruža internetske usluge na području cijelog Benkovca, imaju svoju infrastrukturu, kabele, antene, prve korisnike, samostalni su i infrastrukturno neovisni, a uskoro će se širiti „kružno“ – prema Polači, Obrovcu, Lišanima, Biogradu…

Osnivač tvrtke Marijo Demo je iz Podluga i ima 29 godina.

- Iskreno, tvrtka je nastala tako što sam se našao pred životnom dilemom: otići iz Hrvatske ili pokušati ovdje pokrenuti svoj posao od kojeg bih mogao živjeti – kaže nam Demo, čiji su suradnici u tvrtki - Zlatko Višić, Dragan Balukčić i Goran Grabić tek nekoliko godina stariji. „Air Net“ ima sjedište u Benkovcu, na Šetalištu kneza Branimira, no nije sve nastalo preko noći.

- Air Net tvrtka osnovana je 2018. godine, pokrenuta od strane četiri mlada entuzijasta koji su stručnjaci na različitim područjima, od ekonomije, financije, računala, mreže i programiranja, do marketinga i web dizajna, no ključno je da su našu poslovnu ideju prepoznali u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG-BICRO) i odobrili nam financijska sredstva za pokretanje poslovanja. Povukli smo sredstva i zato sada možemo „punom snagom“ naprijed – kaže Demo.

Tako benkovački provideri sada spajaju prva benkovačka domaćinstva na svoju internetsku domenu, nude tri internetska paketa, bitno su jeftiniji od „velikih“, a u planu im je uspostavljanje mreže za telefon i televiziju.

- Širit ćemo se, kako teritorijalno, tako i ponudom. Sada to možemo. Naša internetska stranica airnet.hr je u fazi izrade i na njoj će se moći pronaći sve bitne informacije o našim uslugama i projektima, iako se već i sada neki podaci na njoj nalaze i preko nje nas se može kontaktirati – kazao je Demo.

Gotovo je neznatan broj „malih“ internetskih providera u Hrvatskoj, no poznato je da je virovitički, primjerice, dosegao brojku od desetak tisuća korisnika.

- Sada smo puni optimizma i sretni što nismo u Irskoj ili Njemačkoj. Bilo je potrebno vremena oko organizacije, no sada se krenulo, mi pružanje usluge pristupa internetu ne nudimo samo građanima, već i tvrtkama, javnim institucijama… Od novih ponuda, u skoroj budućnosti planiramo imati ponudu za IPTV (televizija). Sjedište tvrtke je u samom centru Benkovca i sa te lokacije zapravo krećemo u daljnje širenje, ovisno o potrebama klijenata. Budući da ulažemo u vlastitu infrastrukturu, ne ovisimo o trenutnim kapacitetima i infrastrukturi drugih operatera – kazao je Marijo Demo.

- Kratkoročni plan je postati lokalni wireless internet provider koji pokriva područje Grada Benkovca i okolnih sela, u širini otprilike deset kilometara, a dugoročno se planiramo proširiti prema Biogradu, Lišanima, Karinu, pa čak i prema Zadru. Osim stabilnih brzina koje ne padaju u večernjim satima, kako je to običaj kod drugih operatera zbog zagušenosti infrastrukture, konkuriramo i nižom cijenom, ali i fleksibilnijim uvjetima – zaključio je Demo.

Osim svoje glavne djelatnosti, pružanja pristupa internetu, Air Net ima i svoj servis te održava računalnu i mrežnu opremu, bavi se web dizajnom i programiranjem, ali i pruža usluge snimanja – dronom.

25. travanj 2024 15:11