StoryEditorOCM
RegionalNEOBIČAN SLUČAJ POVRATNIKA DUŠANA DRAGAŠA(68)

"Dok sam bio u Njemačkoj bagerima su mi srušili kuću, a Općina Polača prodala zemlju. Sada živim u kamp kućici i još sam osuđen za prijetnju!"

17. travnja 2019. - 23:00
rusenje bager bespravna

- Dok sam bio u Njemačkoj, bagerima su mi naprije kuću srušili, a onda mi je Općina prodala i kuću i teren. Od tada, zadnjih pet godina, živim u kamp kućici – priča 68-godišnji Dušan Dragaš, umirovljeni bravar iz Jagodnje Donje kod Polače, koji je ovih dana na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana. Dragaš je osuđen zbog prijetnje smrću mještaninu Ivici Markoviću koji je 2013. posredovao u prodaji njegove kuće u Kakmi.

Marković je bio pravni zastupnik Nike Pavlovića koji je na javnom natječaju kupio kuću koju je Dragaš ranije izgubio u sudskom sporu s Općinom Polača. U cilju da ga ustraši Dragaš je, prema optužnici, Markoviću te 2015. u dva navrata rekao: "Izgubit ćeš glavu!", "Ukoliko te vidim na terenu, glavu ću ti skinuti!".
Incident se odigrao 6. kolovoza oko 14 sati u kafiću “Gabi” u Kakmi gdje je Dragaš sjeo na piće. U tom su trenutku došla tri muškarca, predstavila se i sjeli mu za stol.

- Nije mi bilo jasno što to oni govore. Rekli su da su oni moju kuću srušili. Među tom trojicom bio je i Marković. Govorili su da nisu oni krivi za to, nego ja i da mi je bolje da odustanem od te kuće jer je više neću dobiti. Ja sam povratnik iz Njemačke, tu sam došao s malom penzijom. Cijelog života sam želio tu provesti starost. Sad kad sam došao, nemam ništa, a oni mi još to govore... Kazao sam im da će na koncu pobijediti pravda. Tada se Marković nagnuo prema meni kazavši da će me - pojesti. Nisam znao tko je on. Pitao sam ga kako će me to pojesti, no kad sam se u jednom trenutku okrenuo, policija je već stajala iza mene - ispričao je Dragaš na suđenju gdje se i spričao Markoviću zbog upućenih riječi. Rekao je da se osjeća krivim, no da je prijetnju izrekao pod utjecajem alkohola, revoltiran situacijom oko kuće koju je osamdesetih godina izgradio u naselju Stabanj.

- Cijeli sam život radio i živio da mogu doći ovdje i biti u miru. No dok sam izbivao kuću mi je oduzela Općina Polača. Tek kasnije kada sam došao saznao sam da su uzeli nekog čovjeka s bagerima da to poruše nakon čega su kuću prodali na natječaju. Sada živim u kamp kućici – ispričao je u telefonskom razgovoru Dragaš navodeći kako je on zapravo prava žrtva u cijeloj priči.

- Kad je kuća rušena nisam bio tu i nitko mi ništa nije rekao. Da su teren i kuća prodani po nekom natječaju saznao sam tek kada sam došao iz Njemačke. Odvjetnica mi je javila da oni nemaju dozvolu i da ne smiju kuću rušiti. Vodila se i parnica u Zadru, ali sam je izgubio. Zato sam išao na Ustavni sud i ići ću do kraja života. Svu tu meni otuđenu imovinu normalno sam kupio. Imam čiste papire i pravda mora pobijediti – ustrajan je Dragaš dodajući kako su riječi koje je uputio Markoviću bile jedini incident u njegovom životu, te da prije toga nikada nije bio osuđivan.
Viktor Prtenjača koji je bio načelnik Općine Polača u vrijeme kada je Dragaševa kuća prodana, tvrdi kako je sve u ovom slučaju učinjeno prema zakonu što je i, kako je rekao, potvrđeno na svim sudskim instancama.

- Riječ je bila o tek započetoj bespravnoj gradnji na tuđem zemljištu, te o klasičnoj krađi općinske imovine. Sve sudske sporove koje smo pokrenuli štiteći svoja prava smo dobili, nakon čega se išlo u prodaju putem javnog natječaja. Nikome ništa nije oduzeto, o čemu svjedoče i presude u korist Općine. Pa kome ćemo vjerovati ako nećemo sudovima – zapitao se Prtenjača.

Dragaševa odvjetnica Elma Predovan nije htjela komentirati cijeli slučaj već je samo rekla kako se borba oko utvrđivanja Dragaševe imovine nastavlja na Ustavnom sudu.

23. travanj 2024 13:19