StoryEditorOCM
RegionalSUBVENCIONIRAT ĆE SE IZGRADNJA I OPREMANJE 22 ULJARE U HRVATSKOJ

Sredstva dobili i projekti obitelji Filipi, Morović i Lepur

Piše M.V.
18. travnja 2019. - 13:23
Uljara

U srijedu su u Zagrebu potpisana 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić, 

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna kuna. Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. – Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja RH vrijednog 75 milijuna kuna koji je, za razliku od prethodna dva, bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 EUR do 600.000 EUR, a intenzitet potpore po projektu 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

I uljari iz Zadarske županije su se našli u ovoj priči jer su aplicirali na natječaj. To su: tvrta Lecor d.o.o. u Lepurima koja je za ulaganje u rekonstrukciju i opremanje nove uljare dobila milijun kuna, OPG Nive Morović u Žmanu na Dugom otoku koji je dobio 1,4 milijuna kuna za izgradnju i opremanje nove uljare te Ribarski obrt Šime Filipi u Salima na Dugom otoku koji je za projekt opremanja postojeće uljare dobio 607,5 tisuća kuna.

U Programu ruralnog razvoja postoji niz drugih mjera na koje maslinari mogu aplicirati. Od ulaganja u modernizaciju i povećanje kapaciteta, investiranja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, mogu dobiti sredstva kao mali ili mladi poljoprivrednici, za obnovu proizvodnih potencijala, preko okolišnih i ekoloških potpora do vrlo povoljnih polica osiguranja.

25. travanj 2024 02:47