StoryEditorOCM
RegionalŽUPANIJA DAJE MILIJUN KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA ENERGETSKU OBNOVU OBITELJSKIH KUĆA

Pazite, jedini kriterij na natječaju je „najbrži prst!“

Piše L.B.
18. travnja 2019. - 22:43
struja_visic3-090513

Slijedeći tjedan bit će raspisan Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije, odlučeno je u četvrtak na Kolegiju župana.

Međutim, građani koji žele da im Županija sufinancira obnovu fasada, stolarije, ugradi naponske ćelije, bojlere i sve ostale elemente kojima će postići smanjenu potrošnju energije u svojim domovima, morat će imati – najbrži prst. Za razliku od Javnog poziva za dodjelu županijskih potpora događanjima u turizmu, gdje je Povjerenstvo odluke donosilo na temelju čak deset kriterija, Javni poziv za energetsku obnovu kuća u obzir će uzeti samo kriterij brzine javljanja na poziv. Nakon „najbržih prstiju“, znak „stop“ stavit će se u trenutku kada se popuni iznos od milijun kuna, koliko je Županija za ovu svrhu osigurala u proračunu.

- Nije baš tako jednostavno, samo po brzini. U obzir se uzimaju sve ponude, dakle i one poslane poštom, i one koje budu donesene u pisarnicu u zgradu Županije, nema „stopiranja“. Povjerenstvo će pregledavati dospjele prijave, gledati sat i minutu kada je netko na pošti ili na protokolu predao zahtjev, a tek onda će uslijediti pregledavanje prijava. Uvijek bude onih koje nisu valjane i tek potom sačinit će se popis onih koji će dobiti novac od Županije za energetsku obnovu svojih kuća. Istina je da je interes velik, da ljudi već zovu, ovo je jedna od najpopularnijih mjera koje Županija ima – rekao je Lovro Jurišić, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

S obzirom da je za utorak, 23. travnja, najavljen dolazak ministra državne imovine Gorana Marića, te da je dan kasnije svečana sjednica Županijske skupštine sa dodjelom nagrada laureatima, pretpostavlja se da će Javni poziv za energetsku obnovu kuća na internetskim stranicama Zadarske županije biti objavljen u četvrtak, 25. travnja.

Zadarska županija sufinancira energetsku obnovu kuća u dvije kategorije: prva je obnova fasade i stolarije (mjere povećanja energetske učinkovitosti) za što Županija daje 40 posto bespovratnih sredstava, s tim da tih 40 posto ne smije prijeći iznos od 30 tisuća kuna po kućanstvu. U drugoj kategoriji, gdje se sufinanciraju obnovljivi izvori energije (paneli, bojleri…), Županija također daje 40 posto iznosa, s tim da 40 posto maksimalno može iznositi 15 tisuća kuna po kućanstvu.

Sva kućanstva mogu se prijaviti za obje mjere.

Sredstva za potporu događanjima u turizmu već su utvrđena po kriterijima, raspolagalo se s ukupno 400 tisuća proračunskih kuna, od 77 prijava odabrano je 55 događanja, od čega će četiri „glavna“ dobiti po 25 tisuća kuna. To su Biograd Boat Show, Slovenski vikend (TZ Biograd), Tuna, sushi & wine festival, te Zadar Basketball Tournament. Tragovima Winnetoua (TZ Starigrad) odobreno je 20 tisuća kuna, Međunarodnom susretu penjača Paklenica, kao i Festivalu cvijeća Zadarske županije u Sv. Filipu i Jakovu po 15 tisuća, dok su brojni događaji diljem županije sufinancirani s iznosima u rasponu od tri do deset tisuća kuna.

16. travanj 2024 08:24