PAŠKE BENEDIKTINKE GA ČUVAJU SEDAM STOLJEĆA Nakon 73 godine obnavlja se procesija sa Svetim Trnom koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi

PAŠKE BENEDIKTINKE GA ČUVAJU SEDAM STOLJEĆA

Zadarska nadbiskupija predstavlja veliki crkveni i duhovni događaj od milosnog značenja za cijelu Hrvatsku, na Konferenciji za medije u četvrtak, 25. travnja u 11,00 sati u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

Na konferenciji će se najaviti obnovljena liturgijska pobožnost i javno štovanje Svetoga Trna - svečana misa i procesija sa Svetim Trnom u Pagu, trnom koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi kada je u Jeruzalemu podnio smrt na križu za spasenje svijeta.

Na konferenciji sudjeluju: mr. don Dario Tičić, poznavatelj štovanja te dragocjene relikvije i paški sin upoznat s prošlošću Svetoga Trna, s. Benedikta Halilović, predstojnica ženske benediktinske zajednice u Pagu koja sedam stoljeća čuva Sveti Trn u svom paškom benediktinskom samostanu te dr. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru, istraživač i promicatelj paške crkvene prošlosti.

Obnovljena Procesija sa Svetim Trnom održava se 4. svibnja 2019. g. u župi Uznesenja BDM u Pagu, prvi put nakon 73 godine što se nije održavala, jer su tu procesiju bile zabranile komunističke vlasti.

Ukratko o Svetom Trnu

Sveti Trn kojega paške benediktinke već sedam stoljeća čuvaju u Pagu, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, jedini je Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice, da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja koje je podnio za spas svijeta.  

Štovanje Svetoga Trna u Pagu 1788. g. službeno je odobrila Sveta Stolica. Odluka Kongregacije za obrede iz 1788. g. službeno je zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se 4. svibnja u Pagu, prema odluci Kongregacije za obrede, štuje Relikvija Svetog Trna.

Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je 1443. g. Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan.

Relikvija Svetog Trna s velikom pobožnošću štovana je u Pagu 511 godina, od 1435. do 1946. g. kada su komunističke vlasti zabranile održavanje te procesije. Stoga će 4. svibnja 2019. g. značiti početak novoga povijesnog razdoblja u štovanju Svetoga Trna u Pagu koji će svaku godinu opet biti izložen vjernicima i po njemu zavjetnom čašćenju Muke našega Gospodina Isusa Krista.

Naslovnica Regional

Najčitanije

DRAMA NA DALMATINI Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!? Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju

Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!?  Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju
Povratak s državnog prvenstva u Poreču za 35 mladih rukometaša iz klubova "Solin" i "Dugopolje&qu...
Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!? Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju