StoryEditorOCM
RegionalU NINU ĆE SE GRADITI OBJEKT POTICANE STANOGRADNJE ZA VIŠE OD 30 OBITELJI

Prijavili se za stan POS-a, a već imaju stanove! Je li to zabuna ili pokušaj prijevare?

23. travnja 2019. - 21:00
nin24-170817

Više od 15 godina nakon realizacije prvog programa, Grad Nin kreće u izgradnju novih stanova iz programa Poticane stanogradnje (POS). Na nedavno završeni javni natječaj javilo se 36 kandidata, a povjerenstvo je pozitivno bodovalo 33 prijave. Tri prijave povjerenstvo nije bodovalo, na što je dvoje kandidata uložilo žalbe.

Razmatrajući njihove žalbe povjerenstvo je utvrdilo da su im prijave bile nevjerodostojne, odnosno da je u njima ovjeren lažni sadržaj. Prijavili su da u svom vlasništvu ili suvlasništvu nemaju stambene nekretnine, iako ih imaju. Potom su takvu izjavu ovjerili kod javnog bilježnika i dostavili u dokumentaciji za nadmetanje.

Znači li to da su neki kandidati namjerno pokušali obmanuti povjerenstvo i krivotvorili dokumentaciju, što je kazneno djelo, a sve kako bi ušli na listu prvenstva za poticanu stanogradnju?

- Mi mislimo da su to napravili iz neznanja, a ne iz namjere. Zbog toga smatramo da ih nema potrebe prijavljivati – kaže Dalija Pavlović Peroš, zamjenica gradonačelnika Nina i predsjednica povjerenstva za utvrđivanje liste kandidata za stanove POS-a.

- Među dokumentacijom koju su kandidati trebali priložiti nalazi se i izjava u kojoj navode imaju li oni ili njihovi supružnici neku imovinu u svom vlasništvu ili suvlasništvu, prije svega kuću ili stan. Prema uvjetima natječaj oni mogu imati takve nekretnine u svom vlasništvu, ali će dobiti više bodova ako ih nemaju, odnosno ako će im stan biti prva nekretnina. Dvoje kandidata je međutim izjavilo da oni i njihovi supružnici nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan, ali su istovremeno priložili i dokumentaciju iz koje se vidi da su (su)vlasnici kuće odnosno stana. Ispalo je tako da su priloženom dokumentacijom sami sebe razotkrili. Mislimo da su to napravili iz neznanja. Naime, vlasnički list iz zemljišnih knjiga, iz kojeg se vidjelo da su u (su)vlasništvu nekretnina, nije bio obvezujući dokument u natječaju – tumači Pavlović Peroš i dodaje da se na natječaj nisu mogli javiti kandidati koji su otprije kupili zemljište od Grada Nina za rješenje stambenog problema.

Završetkom žalbenog roka utvrdit će se konačna lista kandidata koja će biti proslijeđena državnoj Agenciji za prodaju nekretnina (APN) s kojom će Grad Nin nastaviti pregovore oko realizacije izgradnje potrebnih stanova. Za sada se još uvijek ne može reći gdje će se točno graditi novi stanovi, ali u opciji je nekoliko lokacija, ističe zamjenica.

Grad će sigurno besplatno ustupiti zemljište i odreći se komunalnog doprinosa. Ako odabrana nekretnina bude imala i riješene priključke na komunalnu infrastrukturu, vrlo je moguće da će konačna cijena POS-ovih stanova u Ninu biti između 1100 i 1300 eura po kvadratnom metru, ovisno o troškovima gradnje koji zadnje vrijeme opet rastu.

- U pregovorima s APN odredit će se i konačni broj stanova. Naime, nakon što smo zaključili ovaj natječaj, zaprimili smo dosta novih upita pa nije isključeno da uskoro raspišemo novi natječaj za stanove POS-a. U tom slučaju bi odmah gradili više stanova, oko 50, a moguće i više ako za njima bude potrebe – ističe zamjenica.

Prednost na natječaju imale su mlade obitelji od 25 do 45 godina s više djece, da nisu vlasnici nekretnina, da nemaju riješen stambeni status te vrijeme prebivališta na području Nina. Prije projektiranja stanova stručnjaci iz APN-a razgovarat će sa svim kandidatima o njihovim potrebama, kako bi mogli definirati veličinu i broj budućih stanova, te procijeniti kreditnu sposobnost za kupnju stana. Što to znači za početak radova?

- U suradnji s APN-om do ljeta želimo izraditi projektnu dokumentaciju, na jesen bi podnijeli zahtjev za građevinskom dozvolom, a s radovima bi počeli početkom iduće godine – optimistična je zamjenica gradonačelnika Nina Dalija Pavlović Peroš.

22. travanj 2024 13:46