StoryEditorOCM
RegionalZAŠTO ČUVAR DRŽAVNE IMOVINE ČUVA TAJNU O VLASTITOJ IMOVINI

Goran Marić vlasnik je ljetnikovca od 245 kvadrata smještenog tik do mora, u imovinskoj kartici prijavio je da vrijedi samo 850 tisuća kuna, no stručnjaci procjenjuju da realno vrijedi četiri puta više!

Piše Marko Špoljar / Globus
23. travnja 2019. - 21:08
ministar-kuca111

Ministar državne imovine Goran Marić vlasnik je ljetnikovca tik uz more u Živogošću, mjestu dvadesetak kilometara udaljenom od Makarske. Riječ je o kući (prizemlje, kat i podrum) s dvorištem iz kojeg se izlazi na rub stijene s koje se stepenicama spušta u more ili ukrcava na brodicu. Na katu kuće uređena su dva apartmana koja se tijekom ljeta iznajmljuju, a svaki od njih u sezoni može postići cijenu od stotinjak eura po danu, piše Globus.

Vrijednost te kuće s dvorištem, ukupne površine 245 četvornih metara, trgovci nekretninama procjenjuju u rasponu od tri do 3,7 milijuna kuna, a u imovinskoj kartici Gorana Marića prijavljena je na vrijednost od samo 850 tisuća kuna. No tako značajna razlika u realnoj i prijavljenoj vrijednosti Marićeve kuće u Živogošću samo je manji dio nejasnoća, netransparentnosti i neodgovorenih pitanja vezanih uz privatnu imovinu čovjeka zaduženog da odgovorno gospodari cjelokupnom imovinom Republike Hrvatske.

Zivogosce, 080419
Kuca ministra drzavne imovine Gorana Marica u mjestu Zivogosce kod Makarske.
Na fotografiji : Kuca ministra Marica u Zivogoscu.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Ivo Ravlić / CROPIX

 

Goran Marić ljetnikovac u Živogošću kupio je u svibnju 2012. od Zvonka Šarića, vlasnika H. B. Inženjeringa, tvrtke za koju je DORH tvrdio da je bila uključena u aferu Fimi medija, ali i direktora tvrtke kojoj je na natječaju ministarstva kojem je na čelu Marić 2018. godine prodana tzv. Mesićeva vila u Grškovićevoj ulici u Zagrebu.

Nekretninu u Živogošću Marić je platio 800 tisuća kuna.

Na zamolbu Globusa dvoje poznatih trgovaca nekretninama, prema fotografijama kuće i podacima iz zemljišnih knjiga, tržišnu vrijednost ministrova posjeda u Živogošću procijenili su srednjom vrijednošću od 3,5 milijuna kuna. Tvrde da čak i kada se u obzir uzme činjenica da su cijene bile niže 2012. godine kada je Marić kupio tu nekretninu, jednostavno nije moguće da je ta kuća s dvorištem tada vrijedila samo 850 tisuća kuna - koliko je prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Zivogosce, 080419
Kuca ministra drzavne imovine Gorana Marica u mjestu Zivogosce kod Makarske.
Na fotografiji : Kuca ministra Marica u Zivogoscu.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Ivo Ravlić / CROPIX

 

“Tada je ta nekretnina na tržištu vrijedila najmanje dva ili tri puta više od ministrove procjene, a danas bi se ta kuća s dvorištem bez problema mogla prodati za 3,5 milijuna kuna. Čak i za par stotina tisuća kuna više, ako bi se malo pričekalo 'pravog' kupca”, tvrdi jedan od trgovaca nekretninama.

Na naša pitanja slaže li se da je stvarna vrijednost njegove nekretnine u Živogošću višestruko veća od one koju je prijavio u imovinskoj kartici, te slaže li se da se tržišna vrijednost njegove kuće s dvorištem kreće između 3 i 3,7 milijuna kuna, ministar Marić izbjegao je direktan odgovor.

Zivogosce, 080419
Kuca ministra drzavne imovine Gorana Marica u mjestu Zivogosce kod Makarske.
Na fotografiji : Kuca ministra Marica u Zivogoscu.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Ivo Ravlić / CROPIX

 

“Sukladno člancima 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, danom stupanja na dužnost podnio sam izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini te imovini svoje supruge. Sve promjene koje su u međuvremenu nastajale sam prijavljivao što ću i ubuduće činiti sukladno Zakonu”, poručio nam je preko press-službe Ministarstva državne imovine.

S te dvije rečenice ministar Marić odgovorio je na sva naša pitanja vezana uz njegovu imovinu u Živogošću, a pitanja je bilo mnogo.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

19. travanj 2024 23:06