StoryEditorOCM
RegionalPREMINULA DRUGA ŽRTVA BRUTALNOG ZLOČINA U SOLINU!

Nad 24-godišnjakom osumnjičenim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva u tijeku je psihijatrijsko vještačenje

Piše Katarina Marić Banje / SD
26. travnja 2019. - 23:14
bbimagehandler (2)

Nepuna tri mjeseca nakon bestijalnog napada u Solinu, u kojem joj je ubijen suprug Vicenco Uvodić (92), preminula je Senka Uvodić (87) koja je te noći zadobila teške ozljede zbog kojih je bila u bolnici duže vremena.

Nad njihovim susjedom Lukom Juretićem (24), osumnjičenim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva u tijeku je psihijatrijsko vještačenje koje provodi tim od tri stručnjaka iz KBC Split koji na razgovor s njim dolaze na splitske Bilice gdje se nalazi u istražnom zatvoru.

Što se tiče ostalih dokaza istraga je takoreći gotova, čeka se samo nalaz i mišljenje vještaka psihijatara i psihologa iz splitske bolnice. Provedena su sva ostala vještačenja među kojima su se pokazala najbitnija ona bioloških tragova i traseološko jer su povezali osumnjičenika s mjestom zločina.

Među provedenim vještačenjima je i nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka patologa prema kojem je Vicenco Uvodić nakon više od deset udaraca preminuo upravo od ubodne rane u trbuh.

Luka Juretić se sumnjiči da je tog poslijepodneva krajem siječnja oko 18,20 sati došao na vrata stana svojih susjeda supružnika Uvodić pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima kao i ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem je nanio Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi rješenje o otvaranju istrage.

Nesretna žena je zadržana u bolnici dok se nije donekle oporavila nakon čega je puštena na kućnu njegu. Tijekom tog perioda, kada se dovoljno oporavila dala je svoj iskaz zamjenici Županijskog državnog odvjetnika u Splitu. U njemu tereti susjeda za napad na nju i sada joj pokojnog supruga.

Osim njenog iskaza, Luku Juretića inkriminiraju tragovi DNK supružnika koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći. Sa zločinom ga povezuje i traseološko vještačenje kojim se dobiva dinamika zločina jer se pregledavaju svi tragovi s mjesta događaja te potom kombiniraju s ozljedama i nalazima ostalih vještačenja.

Nakon što vještaci finaliziraju psihijatrijsko-psihološki nalaz i utvrde je li Luka Juretić bio ubrojiv u vrijeme počinjenja zločina istraga će se zaključiti. Iako je Senka Uvodić preminula, nije vjerojatno da će se Luka Juretić sumnjičiti za njeno ubojstvo.

Trenutno je prijavljen za tzv. teško ubojstvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić tj. kvalificirane oblike kaznenog djela po dvije osnove: zbog starosne dobi i nemoći žrtava te zbog koristoljublja jer je nakon zločina odnio predmete iz stana.

20. travanj 2024 11:54