StoryEditorOCM
RegionalOSNOVANA TURISTIČKA ZAJEDNICA RAVNIH KOTARA

Ravni kotari imaju priliku postati prepoznatljiva turistička destinacija

Piše Matea Gugić
29. travnja 2019. - 17:35
Ravni kotari

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Stankovcima prisustvovao osnivačkoj Skupštini Turističke zajednice Ravnih kotara koja će obuhvaćati šest ravnokotarskih općina i jedan grad. Cilj je što bolje pozicioniranje Ravnih kotara na turističkoj karti Hrvatske. Uz grad Benkovac, tu su Općine Lišane Ostrovičke, Zemunik Donji, Polača, Škabrnja, Stankovci i Galovac.

- Nije ova ideja od jučer, o njoj se već duže razgovara u ovom kraju Dalmacije gdje se, gotovo spontano, ruralni turizam intenzivno razvija posljednjih nekoliko godina. U spomenutih šest općina i na području grada Benkovca izgrađeno je preko 200 kuća za odmor. Ne govorimo o malim, seoskim kućicama, već modernim, kamenim ljepoticama s bazenima koje nude sve što je čovjeku potrebno za kvalitetan odmor dalje od gradske vreve.

- Danas postavljamo temelje zajedničke suradnje i početak nove priče za čitave Ravne kotare koji imaju priliku iskoristiti svoje potencijale te postati prepoznatljiva turistička destinacija poznata pod jednim imenom i brendom – rekao je danas u Agroturizmu „Roca” u Stankovcima ministar Capelli, istaknuvši kako se tragična ratna prošlost ovoga kraja ne smije zaboraviti te kako ga iskreno veseli što su se ovdašnji ljudi okrenuli budućnosti.

- I sada ste prepoznali priliku za turističku valorizaciju svega što ovaj kraj ima kroz udruživanje što je veliki korak. Kao kroz naše zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj – rekao je ministar Capelli posjetivši okupljene kako je ovo 16. po redu Turistička zajednica područja te druga po redu osnovana u Dalmaciji nakon Turističke zajednice Imota koje pokriva područje Imotske krajine.

Područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice posjećivao je značajan broj gostiju, te je tako samo prošle godine, na području šest ravnokotarskih općina i grada Benkovca, ostvareno preko 115.000 noćenja. Najbrojniji gosti, osim onih s naših tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Slovenije, bili su gosti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.
Uz ministra Cappellija danas su na Osnivačkoj skupštini sudjelovali i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić.

Područje Ravnih Kotara inače je poznato po ekološko uzgajanim poljoprivrednim proizvodima, kvalitetnim vinima i maslinovim uljima, a u zadnje vrijeme sve je više obiteljskih gospodarstava koji se aktivno bave i turizmom.

20. travanj 2024 10:20