StoryEditorOCM
RegionalS DRUGE STRANE ZAKONA

Poznati splitski sudac sutra mora početi služiti zatvorsku kaznu za primanje mita: doznajemo da će i iza rešetaka primati pola plaće, evo kako se do sada izvlačio od robijanja

Piše Vladimir Urukalo / SD
1. svibnja 2019. - 22:57
224231-298895-presuda-pesutic23-080714

Splitski sudac Robert Pešutić mora se sutra, 2. svibnja, javiti u Centar za dijagnostiku u Zagrebu kako bi započeo s izdržavanjem pravomoćne sudske presude od tri i pol godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, primanja mita i nezakonitog posredovanja.

Ako se ne pojavi u predviđeno vrijeme na predviđenom mjestu, o njegovu trošku dovest će ga policija. Pešutić ima pravo žalbe, no to ne odgađa izvršenje rješenja.

Naime, Ivona Rupić, sutkinja izvršenja Županijskog suda u Splitu, odbila je Pešutiću zadnju molbu za odgodu izvršenja kazne, koju je podnio nakon što se nije javio u Centar za dijagnostiku 20. travnja ove godine. U njoj je naveo da je došlo do znatnog pogoršanja njegove postojeće kronične bolesti te da za liječenje nema uvjeta unutar zatvorskog sustava. Naveo je i da mu je preporučena hospitalizacija u Klinici za psihijatrijsku medicinu u Zagrebu, da mu se povećala cista na bubregu i da mora na operaciju, a 30. travnja ima i dogovoren pregled očiju.

Poznati splitski sudac ide u zatvor: presuda za uzimanje mita i zlouporabu položaja postala je pravomoćna, dojučerašnje kolege ga razriješile dužnosti

Uz molbu za odgodu priložio je i opširnu medicinsku dokumentaciju, no sutkinja izvršenja donijela je odluku o odbijanju navodeći da je Pešutiću više od godinu dana odgađano izvršenje kazne zatvora iz istih razloga koje je naveo i u prvoj podnesenoj molbi u travnju 2018. godine. U rješenju se navodi i da psihičko stanje koje spominje Pešutić ne spada u kategoriju akutne teške bolesti za čije liječenje nema uvjeta unutar zatvorskog sustava te da se i pregled očiju može obaviti u zatvorskoj bolnici, ali i izvan nje ako se za to ukaže potreba.

Sudac Pešutić prvo je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, no Vrhovni sud "skinuo" mu je godinu dana zatvora te je presuda postala pravomoćna 14. studenoga 2017., a izvršna 14. ožujka 2018. godine. U istražnom je zatvoru bio od 11. listopada 2011. godine do 6. prosinca iste godine što mu se uračunava u izrečenu kaznu. Nakon što izdrži kaznu, Pešutiću počinje teći desetogodišnja odluka o zabrani obavljanja dužnosti suca.

Odmah nakon što je USKOK pokrenuo postupak protiv njega, DSV je suspendirao Pešutića, ali privremeno, i ta je privremena suspenzija tijekom godina samo produljivana pa je on cijelo vrijeme primao polovicu plaće na što je imao zakonsko pravo.
Iako je presuda postala pravomoćna, DSV ga i dalje nije razriješio sudačke dužnosti. Napravili su to krajem veljače ove godine nakon što je Ustavni sud odbio Pešutićevu tužbu.

Prema podacima objavljenim na internetskoj stranici DSV-a, na sjednici održanoj 11. travnja 2019. godine odlučeno je, pak, da se "sucu Općinskog suda u Splitu, Robertu Pešutiću, produljuje privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 13. travnja 2019. godine". To bi značilo da privremeno udaljenje traje do 13. srpnja i da će Pešutić u prva dva mjeseca izdržavanja svoje zatvorske kazne primati polovicu sudačke plaće, odnosno oko šest tisuća kuna.

– Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske od 31. siječnja 2019. godine odbijene su ustavne tužbe suca Pešutića, pa je isti odlukom Vijeća od 28. veljače 2019., razriješen sudačke dužnosti. Protiv odluke o razrješenju sudac ima pravo žalbe koja odgađa izvršenje odluke. Žalba se u roku 15 dana podnosi Ustavnom sudu Republike Hrvatske. S obzirom na to da navedena odluka Vijeća o razrješenju suca Pešutića nije pravomoćna, a kako i dalje postoje razlozi za njegovim privremenim udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti, Robertu Pešutiću, sucu Općinskog suda u Splitu, na 5. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 11. travnja 2019. produljeno je privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja 3 mjeseca, računajući od 13. travnja 2019. Za vrijeme privremenog udaljenja s dužnosti sudac ima pravo na jednu polovinu plaće. Privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti DSV će produljivati za daljnja 3 mjeseca do trenutka kada odluka o razrješenju postane pravomoćna – pojasnila nam je Dijana Rožić Frlan, tajnica Državnog sudbenog vijeća.

25. travanj 2024 00:15