StoryEditorOCM
RegionalKATASTROFA U VALI, USKORO NEĆE OSTATI NIJEDNA SIKA:

Mesar Đigo zabetonirao mul jer mu je ostalo viška betona, Njemica zapasala plažu i gradi već treći betonski plato, a sada se ruše hridi na pomorskom dobro da bi niknuo štekat

Piše Vedrana Stočić/Slobodna Dalmacija
2. svibnja 2019. - 15:24
11025449

Zbog betoniranja mora i zatiranja i posljednjih sika ovih dana Slobodnoj Dalmaciji upućen je svojevrstan vapaj iz Kanice, inače najjužnijeg mjesta u općini Rogoznica.

Turistička sezona je pred vratima pa treba na brzinu napraviti još koji privatni mul ili plažu da nestane i posljednja prirodna vizura nekadašnje obalne crte.

Posljednji mul nedavno je zabetonirao jedan Hrvat, inače mesar sa švicarskom adresom. Čak je u svježi beton otisnuo i vlastito ime, onako za povijest da se zna za njegova graditeljska postignuća.

– Pitao sam ga zašto to radi. Imao je, kaže, višak betona. Bi li tako zabetonirao obalu nekog švicarskog jezera, a da prođe nekažnjeno i bez ikakvih posljedica?

Da bi mogao betonirati obalu, Đigo je povadio sve žalo s uređenog dijela javne plaže, koju inače općina Rogoznica redovito nasipa zbog dohrane. Međutim, plaža od žala je javna plaža i na nju svi mogu doći, ali na betonirani mul može samo on i njegovi gosti – kaže ogorčeno hrvatski branitelj Tino Milas.

Najzanimljiva je priča o jednoj Njemici iz okolice Hamburga. Kuću je kupila prije nekoliko godina, a sada gradi već treći betonski plato. Nasula je kamenje, a ovih dana, kažu nam ljudi, sprema se na betoniranje.

Više puta su je susjedi bezuspješno prijavljivali nadležnim inspekcijama, međutim na svoj privatni posjed na javnom pomorskom dobru ne dopušta prilaz nikome. Turiste ili domaće, koji se onako u neznanju približe njezinim plaža, uredno izbaci jer ne želi u svojoj blizini Čehe i Poljake.

'Ili Njemica ili pas...'

– Ako ona ne čuva plažu, čuva njezin pas koji reži na svakog tko se približi – pojašnjava nam Milas. Priča o Njemici toliko je bizarna da ju je teško slušati, ali, nažalost, tek je jedna u moru takvih i sličnih priča.

Isti dan kada smo u redakciji dobili pozive za betoniranje i zasipanje mora iz Kanice, potpisanoj novinarki je na kućnu adresu stiglo i pismo grupe vikendaša i mještana Kanice.

Oni se, pak, žale na vlasnike kafića Tomu Leticu i Željka Domjanovića jer grade štekat na pomorskom dobru. Točnije, po njihovu mišljenju, devastiraju se milenijske hridi i pomorsko dobro.

– Tu su se djeca oduvijek s velike stijene bacala u more. Sada ne smiju ni prići. Govore da je to njihova privatna plaža i tjeraju ih. Apsurdno je što su oni ucrtali pomorski pojas u svoju parcelu. Tko im je dao zeleno svjetlo? Ima nas dosta hrvatskih branitelja iz Splita, Sinja i okolice, a naša djeca i unučad ne smiju prići toj stijeni.

Obaviještena je načelnica općine Rogoznica, Lučka kapetanija Šibenik i Ispostava lučke kapetanije Rogoznica. I lani smo ih obavijestili, međutim nisu poduzeli ništa – stoji, među ostalim, u pismu uznemirenih građana.

Tragom pisma došli smo i do vlasnika kafića Željka Domjanovića. Njegova priča je malo drukčija. Sve izgrađeno je u okviru njegove parcele koju je kupio još davne 1973. godine. Potvrđeno je to i geodetskom snimkom, i jedino je sporan "špic", ali ovih dana doći će mu službenica iz Šibenika i konačno obznaniti može li ga produžiti do stijene.

– To je sve ljubomora susjeda, iako sam im ustupio sedam kvadrata za javni put. Čak su mi lučke vlasti dopustile da betoniram spilju ispod štekata jer tu puno udara more. Susjed je ušao na pomorsko dobro, ali njega nitko ne dira – kaže Domjanović i napominje da točno napišemo njegovu istinu koju je potkrijepio i geodetskom podlogom.

Nije nam samo rekao jesu li plaža i mul na njegovoj privatnoj parceli.
                        

 

Dvjestotinjak novih vila

U Kanici ostaci nekad povijesnog naselja gotovo i ne postoje. U uvali je izgrađeno dvjestotinjak novih vila, uglavnom za iznajmljivanje.

U uvali Kanica Prostornim planom općine Rogoznica predviđena je izgradnja velike izdvojene turističke zone. U toj uvali nema ni tekuće vode ni kanalizacije, a ni prave prometnice. Zbog fekalnih i otpadnih voda svaka prekomjerna gradnja uz samo more je pogubna za ekosustav akvatorija.

Ipak, kažu nam naši sugovornici, nešto se kreće. Krajem prošle godine započeli su radovi na izgradnji regionalnog vodovoda Supljak – Dvornica – Kanica, radovi će trajat godinu dana.

Šibenski "Vodovod" i Hrvatske vode iz EU fondova osigurali su 11 milijuna kuna, 4 milijuna kuna namirit će općine Rogoznica i Marina, a svi vlasnici kuća za izgradnju sekundarne mreže šibenskom "Vodovodu" moraju platiti 8 tisuća kuna.

U Općini Rogoznica uvjeravaju da ove godine kreće i veliki projekt kanalizacijskog sustava priobalnog dijela cijele općine u koji će nadajmo se biti uključeno i naselje Kanica. Investicija je vrijedna 20 milijuna eura, a novac je osiguran iz EU fondova.

Zbog teškog nemara prema ekosustavu obalnog morskog pojasa izgradnja kanalizacije je preduvjet za održiv turistički razvoj.

Inače pored zahtjevnih i skupih studija održivosti i projektne dokumentacije, Općina Rogoznica, odnosno šibenski "Vodovod" za trasu kanalizacijskog sustava koji prolazi javnim pomorskim dobrom morao je ishodovati koncesijska odobrenja.

Općina i javno poduzeće moraju imati točnu izmjeru pomorskog dobra i uredne koncesije, a nelegalni graditelji privatnih plaža i mula ne dobiju čak ni kaznu.

15. travanj 2024 10:46