StoryEditorOCM
RegionalOD 3000 UMRE IH 1900

Zadarski zavod za javno zdravstvo na kućne adrese doslovno 'servira' testove, zašto je našim ljudima tako teško napraviti ih? Testira se mizernih 18 posto žitelja županije, zato je smrtnost toliko velika!

Piše L.B.
6. svibnja 2019. - 11:18
Dizajn toaleta 8

- Pa ja imam tek 50 godina – bila je prva reakcija našeg čitatelja kada je iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dobio kovertu s upitom da li želi sudjelovati u Nacionalnom programu otkrivanja raka debelog crijeva i testirati se.

Iako program traje punih deset godina, on se odvija u ciklusima i u najnovijoj je pošiljci iznenadio mnoge „mlade“ ljude rođene 1968. ili 1969. godine, koji na poziv iz Zavoda nisu ni pomišljali.

- Bilo bi bolje da poziv shvate ozbiljno – kaže dr. med. Ana Petrić iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju.

Od dr. Petrić doznajemo da bi idealan odaziv na poziv za testiranje bio 60 posto, da bi zadovoljavajući bio 45 posto, a da se u Zadarskoj županiji na testiranje odazove mizernih 18 posto pozvanih građana. Zavod za javno zdravstvo poziva sve, neovisno i o tome da li osoba ima zdravstveno osiguranje.

Apsurdno je, uz to, da je angažman minimalan i besplatan – Zavod pošalje pismo u kojem osoba svojim potpisom pristaje na testiranje i već plaćenom frankiranom kovertom samo ga vraća Zavodu.

U drugoj koverti potom dobije sve potrebno za testiranje, maksimalno zaštićeno, sa svim pojašnjenjima i sterilnim minijaturnim vrećicama, te se na isti način, besplatno, pošiljka s uzetim uzorcima u najobičnijoj koverti povratno šalje u Zavod. Zašto to napravi tek 18 posto pozvanih stanovnika Zadarske županije?

- Prosjek odaziva u Hrvatskoj je 20 posto, pa je Zadarska županija otprilike u skladu s tim (lošim) prosjekom. Mi na sve načine pokušavamo potaknuti ljude na testiranje, jer je sve rješivo ako se otkrije na vrijeme – kaže dr. Petrić.

U cijeloj priči veliku ulogu igraju liječnici obiteljske medicine, za koje bi bilo dobro da potiču svoje pacijente na testiranje, napominje dr. Petrić. Pronađe li se sumnjivi trag nakon testiranja, osoba se šalje na kolonoskopiju, u dogovoru sa zadarskom Općom bolnicom, tako da se pregled napravi u vrlo kratkom roku.

- U tri zadnja ciklusa poslali smo 1324 osobe na kolonoskopiju i otkriveno je 75 karcinoma – kazala je dr. Petrić.

Osobama starijima od 74 godine više se ne šalje poziv iz Zavoda. Oni se, ako žele obaviti testiranje, ili ponoviti već ranije napravljeni test u sklopu Nacionalnog programa, trebaju javiti svom liječniku obiteljske medicine.

- Imamo puno ljudi koji su savjesni, vode brigu o svom zdravlju. Na žalost, ne znam koji je razlog da se još uvijek više od 80 posto pozvanih jednostavno ne želi kontrolirati – navela je koordinatorica Petrić.

Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po broju novooboljelih i uzroka smrtnosti od raka u Hrvatskoj. Godišnje se kod oko tri tisuće osoba otkrije rak debelog crijeva, od kojih umre njih 1900, jer se bolest kasno dijagnosticirala.

23. travanj 2024 11:52