StoryEditorOCM
RegionalODRŽAN SAJAM RURALNI OKUSI

Degustacija delicija iz Cipra, Finske, Španjolske, Estonije i Portugala...

Piše Zadarski.hr
8. svibnja 2019. - 14:45
20190504_160934_1557312144

U Starigradu je prošlog vikenda održan međunarodni sajam Ruralni okusi. Djelatnici LAG-a „Bura" su otvorili su projektno događanje u petak prezentacijskim seminarom u Podzemnom centru nacionalnog parka „Paklenica". Prezentacija je zaključena nastupom klape Aria iz Starigrada. Projektni partneri su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse na našem području, terenskim posjetima Šinjorina Smokva u Poljicima i Mićanovim dvorima u Kruševu.

U subotu je na terasi hotela Alan održana manifestacija „Rural Flavours" - Ruralni Okusi, na kojoj su sudjelovali partneri iz Cipra, Finske, Španjolske, Estonije i Portugala, ukupno 19 europskih izlagača te 20 estonskih dužnosnika. Tako su posjetitelji mogli degustirati tradicionalna jela i pića Cipra, Portugala i Estonije poput vina Commandaria i Casal de Freiriras, razne proizvode od mandarine poput likera, pekmeza, pudinga i sl., trahane, portuglaske kobasice. Naravno, moglo se degustirati i razna autohtona jela iz podvelebitskog kraja kao što su komorač, jadranska srdela te bukovački prisnac.

Od lokalnih proizvođača svoje su proizvode predstavili OPG Eugen Novaković, OPG Dragica Milutin, OPG Dušević, OPG Baričević Luka, Pršutana Puntica, OPG Ivica Đurica, Dom za odrasle u Zemuniku, Zavičajni klub Janko Mitrović, Nacionalni Park Paklenica i udruga „Prospero" iz Gračaca. Posjetitelji su također mogli saznati više o radu LAG-a „Bura" i FLAG-u „Tri mora", te turističkim zajednicama Jasenice, Starigrad i Vrsi.

Folklorne običaje zadarskog kraja uprizorili su KUD Sv. Lovre Vrsi, KUD Ruža Hrvatska, KUD Podgorac. Dječja glumačka skupina „Glumionica" u sklopu KUD-a Podgorac iz Starigrada izvela je predstavu pod nazivom „Tri kovijeka". Potom je uslijedio nastup benda Lanterna.

Projekt suradnje Ruralni Okusi je i jedan od navedenih ciljeva u Lokalnoj Razvojnoj Strategiji LAG-a „Bura" 2014-2020 s kojim se želi postići robna razmjena između članova, lokalnih dionika i šire, sustavom sljedivosti i principa „od polja do stola".

19. travanj 2024 10:13