StoryEditorOCM
RegionalU PET UJUTRO SU SE SVI PROBUDILI. VIDJELI SMO DA SE BROD NE MIČE, A ONDA SU NAM REKLI - HAVARIJA!

Trajekt s 250 ljudi i dalje pluta kraj Kornata

Piše Zadarski.hr
9. svibnja 2019. - 15:04
aurelia

Kao što smo već izvijestili, feribot 'Aurelia' talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone nešto prije 2 sata u noći ostao je bez pogona. Brod i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata.

Novinarka Slobodne Dalmacije stupila je u kontakt s putnicom Jelenom Burom koja je kratko rekla:

- Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidili da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa.

- Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko.

- Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti - rekla je Jelena Bura  za Slobodnu Dalmaciju.

U blizini "Aurelije" trenutno se nalazi veliki trgovački brod "Maira", tzv. kontejneraš, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem.

 

"Aurelia" je izgrađena 1980. godine, duga je gotovo 137 metara. Vlasnik je talijanska kompanija 'SNAV', a plovi pod ciparskom zastavom.

Novost je da su prema trajetku iz zadarske luke Gaženica isplovili su tegljači Polluy i Venus riječke kompanije 'Jandranski pomorski servis, doznajemo iz Centra za traganje i spašavanje na moru – MRCC Rijeka.

Riječ o većim i jačim tegljačima od 'Brodospasovih' remorkera koji se zbog jakog juga nisu mogli probiti prema trajektu Aurelia.

18. travanj 2024 23:23