StoryEditorOCM
RegionalJE LI KONAČNO PAO DOGOVOR

Na liniju Zadar – Preko trebao bi stići veći trajekt, “Cres” ili “Supetar”!?

Piše Naši škoji/ Zadarski.hr
10. svibnja 2019. - 15:18
IMG_0588_1600x1067.JPG

Do početka sezone na liniju Zadar (Gaženica) – Preko trebao bi stići veliki trajekt!

Epilog je to višednevnog “dopisivanja” načelnika Općine Preko Jure Brižića s ravnateljicom Agencije za obalni linijski pomorski promet Paulom Vidović, koja je danas boravila na radnom sastanku u Preku. Štoviše, na njega je stigla upravo spornim trajektom “Sis”, koji je u 10.30 sati u Gaženici ponovno ostavio na čekanju nekoliko automobila.

– Svjesni smo toga da ima problema! Državni brodar Jadrolinija, nažalost, ne obnavlja flotu, nema novca pa nema ni novih brodova, ali mi od naših zahtjeva nismo odustali. Smatramo da ova linija zaslužuje bolji i veći trajekt. Zajednički je prijedlog, s kojim će se ići prema Jadroliniji, da se jedan veliki, moderan trajekt, “Supetar” ili “Cres”, s linije Prizna – Žigljen, dodijeli nama. Ne želimo nikoga oštetiti, ali Pag, osim trajektne veze, ima alternativu –  povezan je s kopnom i mostom, izjavio je nakon sastanka u vijećnici Općine Preko načelnik Brižić.

Dodao je kako i dalje ostaje otvorena mogućnost prosvjeda i blokade trajektnog prometa u Gaženici i Preku ne udovolji li se ovoga puta zahtjevima otočana.

Ravnateljica Vidović, iako svjesna problema, nije željela potvrditi da je rješenje pronađeno.

– Ne mogu govoriti da je to konačno rješenje jer su linije koncesionirane, provedeni su javni natječaji. Znamo da otok Ugljan ima dvije linije, brodsku sa 11 povratnih polazaka u sezoni i trajektnu sa čak 18 povratnih polazaka. Naravno, brodar, po potrebi, ubacuje  i dva do tri putovanja u srcu sezone.  Trajekt “Sis” je stariji, ali nije loše održavan, posada se trudi, a s druge strane, razumijem i otočane i njihove zahtjeve jer uvijek moramo stremiti boljem i kvalitetnijem. Moje je da prenesem Jadroliniji zahtjeve otočana i nadam se da će se pronaći nekakvo rješenje da povezanost bude bolja i kvalitetnija, komentirala je ravnateljica Vidović te naglasila da ne zna hoće li  Jadrolinija moći zarotirati flotu tako da na liniju Zadar (Gaženica) – Preko dođe veći brod.

Načelnik Brižić zahvalio je Pauli Vidović na brzoj reakciji i dolasku na otok, ali i podsjetio da su ovoga puta ozbiljni u svojim zahtjevima,

-Mi smo i 2017. godine to tražili, obećano je tada da će na zadarsko područje doći novi brod. To se nije dogodilo i činjenica je da zadarski akvatorij ima najstariju flotu na Jadranu! Zašto je to tako, ne znam, ali to se mora promijeniti. Mislim da je u interesu i državi i svima da ljudi ostaju na otocima i da ova linija bude kvalitetna, dobra i brza, zaključio je.

24. travanj 2024 09:54