StoryEditorOCM
RegionalUKRAO NOVAC PRIKUPLJEN ZA SPOMENIK HEROJU HOS-A I LEGENDI OBRANE VUKOVARA:

'Upao sam u poslovnu krizu i nisam imao što jesti. Sve što sam uzeo vratit ću, kunem se životom...'

Piše Marko Didić / SD
12. svibnja 2019. - 11:12
bbimagehan

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon provedene istrage podignulo je optužnicu protiv 58-godišnjeg Mije Tavrića iz Kreševa - općina Šestanovac s prebivalištem u Omišu zbog počinjenja kaznenog djela pronevjere.

Tavriću se stavlja na teret da je od 21. listopada 2017. do 10. kolovoza 2018. kao dopredsjednik udruge "Josip Abel – vukovarski heroj", sa sjedištem u Omišu i punomoćnik za zastupanje te udruge i obavljanje uplata i isplata u ime i za račun udruge, u više navrata s računa udruge predizao gotovinu. Okrivljenik je, tereti ga se, s računa udruge otvorenog u Zagrebačkoj banci predizao gotovinu i tako predignuti novac u ukupnom iznosu od 63.000,00 kuna koristio za osobne potrebe i na taj način oštetio udrugu za navedeni iznos.

Josip Abel iz Katuna, općina Šestanovac, bio je junak Domovinskog rata, legenda obrane Vukovara i jedna od ikona HOS-a, borio se na gotovo svim ratištima, a tijekom rata ranjen je čak tri puta.

Heroj je 31. ožujka 2017. godine preminuo u 57. godini života i od tada među njegovim mještanima i suborcima živi ideja o izgradnji spomenika u njegovu rodnome mjestu od koje se sada odustalo nakon što je Tavrić prijavljen.

Tavrić je susjed pokojnog Abela, a o njegovu ratnom putu pisao je pjesme, gotovo ode, koje su do objave tekstova o ovoj pronevjeri bile dostupne na internetu. Kada je zahvaljujući stalnim Facebook objavama dragovoljaca HOS-a, u rujnu prošle godine isplivala u javnosti ova priča o krađi 63 tisuće kuna, naše novine su prve o tome pisale. A da nešto nije u redu s računima udruge, dragovoljci su na osnovi priča koje su čuli alarmirali Ankicu Abel, sestru pokojnog Josipa.

Ankica je predsjednica ove udruge koja kao medicinska sestra radi u Njemačkoj i rijetko dolazi u rodno mjesto. Ona nam je po samom otvaranju ove afere rekla da su je početkom srpnja učestalo počeli nazivati prijatelji i suborci pokojnog brata.

– Upozorili su me da, kada dođem, obavezno provjerim konto udruge "Josip Abel – vukovarski heroj", što sam i učinila. Na bankovnom izvatku stanje je 14. kolovoza 2018. iznosilo točno 31 kunu od uplaćenih oko 63.000. Kako su uplate stizale, tako su sljedećih dana redovito podizane, što je vidljivo iz priloženih bankovnih izvadaka – rekla nam je tada Ankica.
Iako smo očekivali od Tavrića da će vrdati u objašnjenjima i ekspertizama gdje je i kako nestao novac, iznenadilo nas je njegovo priznanje.

– Upao sam u poslovnu krizu i doslovce nisam imao što jesti. Ja sam građevinski poduzetnik i trenutno mi poslovni partneri duguju više od dva milijuna kuna. Taj novac koji sam uzeo vratit ću, kunem se životom. To sam rekao policiji, to kažem i vama. Nikakav drugi novac mimo računa udruge, o kojem se govori, nisam dobio niti sam ga mogao potrošiti. Ja pokojnog Josipa Abela i dalje poštujem – rekao nam je tada Tavrić nakon što je omiška policija prema Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu uputila kaznenu prijavu koja se ovih dana pretvorila u optužnicu.

S Tavrićem sam se od izbijanja afere do podizanja optužnice još nekoliko puta čuo te mi je obećao dati malo dužu i dublju priču o onima koji ga prozivaju i koji su ga (kako nam je u više navrata rekao) ostavili samoga na cjedilu u izgradnji ovoga spomenika, ali na moje poruke danima nije odgovarao.

Na mjestu gdje je trebao nići Abelov spomenik ispred njegove rodne obiteljske kuće ostala je velika rupa, a umjesto spomenika heroju se gradi grobnica jer je ova u koju je ukopan po mišljenju mnogih - neprimjerena.

17. travanj 2024 00:53