StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MINISTAR GORAN MARIĆ PUSTIO U RAD ODAŠILJAČ NA MALOJ GLAVI

Antenski stup visok 85 metara i vrijedan 30 milijuna kuna za bolji signal mobitela i televizijske slike!

Piše Andrina Luić / Naši škoji
15. svibnja 2019. - 17:58
Mala Glava s krugom.PNG

Ministar državne imovine i izaslanik predsjednika Goran Marić danas je rad pustio novi antenski stup tvrtke Odašiljači i veze na brdu Mala Glava iznad Preka.

- Ovom investicijom Odašiljači i veze pokazuje poslovnu konkurentnost, učinkovitost, inovativnost te gospodarsku i društvenu odgovornost za svoju ulogu u specifičnom okruženju kakvo su naši otoci. Samom reanimacijom gospodarskog života može se reanimirati život nacije. A investicije i imovina su i temelj i klica života. Oni su i najbolju čuvari života. Neka ovi postulati vrijede i za sve gospodarske subjekte, posebice one od posebnog interesa Republike Hrvatske, kazao je prilikom puštanja u rad novog odašiljača ministar Goran Marić.

Osamdeset i pet metara visok antenski stup na brdu iznad Preka najveće je investicijsko ulaganje OIV-a u posljednjih desetak godina, vrijedno oko 30 milijuna kuna.

- Riječ je o najvišem stupu ove vrste, točnije mrežaste čelične konstrukcije u Hrvatskoj. Na odašiljaču su instalirani uređaji i oprema koji se koriste za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju prijema signala u zadarskoj regiji, ali i drugih službi koje se bave telekomunikacijama. On će zamijeniti dosadašnji objekt koji se nalazi na susjednom brdu u Tvrđavi sv. Mihovila i cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma. Toranj se sastoji od čelične konstrukcije težine oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10 x 10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona. Novi antenski stup najveća je investicija Odašiljača i veza, naglasio je Mate Botica, član Uprave i direktor Odašiljača i veza, te čestitao svim zaposlenicima 93 godišnjicu postojanja tvrtke.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko, kazao je kako je za njegovu općinu premještanje  postojećeg antenskog sustava iz Tvrđave sv. Mihovila na susjedno brdo Mala Glava od presudne važnosti za nastavak projekta obnove srednjovjekovne mletačke utvrde, koja bi trebala postati interpretacijski centar svih zadarskih otoka.

– Radovi na Maloj Glavi ne samo što su bili najveći po opsegu, nego je to bilo i najveće ulaganje u našoj općini i na cijelom otoku Ugljanu. Priča koju smo započeli prije gotovo deset godina napokon je gotova, iako nam se nekoliko puta činilo da to nećemo nikada dočekati. Općina Preko i na posljednjem natječaju Ministarstva kulture dobila je 100.000 kuna za obnovu mletačke tvrđave, a ukupno u posljednje tri godine 300.000 kuna za izradu arhitektonske 3D snimke i arheološke iskope unutar samog objekta. Tek kad Tvrđava sv. Mihovila dobije novu vizuru bez odašiljača, mogu početi razgovori o cjelovitoj obnovi, namjeni i iznosu koji će biti potreban za taj veliki zahvat, dodao je Brižić.

Božidar Longin, župan Zadarske županije, napomenuo je da Sveti Mihovil od danas u potpunosti predaje svoju ulogu novoj lokaciji te podsjetio na značaj odašiljača na Sv. Mihovilu u Domovinskom ratu kada je bio metom neprijateljskog granatiranja.

-Tehničari koji su tada riskirali život održavajući odašiljač zaista su junački odradili svoju zadaću.
Tvrđavu sv. Mihovilu, nakon slavne prošlosti, sada čeka vrlo svijetla budućnost, jer bi trebala postati interpretacijskim centar u kojemu bi bila prezentirana baština svih zadarskih otoka. Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovila doprinijet će održivom gospodarskom razvoju, promociji kulturne baštine te razvoju kulturnog i aktivnog turizma. Sve to ovom projektu daje iznimnu važnost kako za Općinu Preko, tako i za ostale općine na Ugljanu i susjednom Pašmanu, ali i rekao za sve zadarske otoke i Zadarsku županiju u cjelini, poručio je župan Longin.

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. godine, od podnožja do vrha Male Glave probijeno je oko 400 metara puta, a pokraj stupa sagrađen je pogonski objekt  veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme. Prema najavi iz Odašiljača i veza, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se sagraditi vidikovac za posjetitelje.

U programu svečanog otvaranja sudjelovala je Udruga žena Luzor

19. travanj 2024 22:53