StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MENADŽERI NAJVEĆEG SVJETSKOG PROIZVOĐAČA INSEKTICIDA U POSJETU MASLINIKU DR.IVICE VLATKOVIĆA

"Syngentin" tim otkrio sveučilišni projekt "SAN" - pametnu poljoprivrednu mrežu

22. svibnja 2019. - 21:20
masline1-220519

Tim od čak 15 menadžera međunarodne korporacije "Syngenta" kojoj je sjedište u Švicarskoj te je vodeća svjetska tvrtka u proizvodnji insekticida i fungicida  za konvencionalnu i za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, boravio je danas u Novigradu, točnije u masliniku poznatog zadarskog maslinara dr.Ivice Vlatkovića.

Cilj ovoga posjeta je bio informiranje "Syngentinih" menadžera o istraživačkom projektu "SAN" – pametnoj poljoprivrednoj mreži. Za taj je projekt zagrebačka tvrtka "Elektrokovina plus" aplicirala i dobila sredstva Europske unije u iznosu od 8,2 milijuna kuna (cijeli projekt je vrijedan 11,5 milijuna kuna) te potom za partnera našla  zadarsko Sveučilište odnosno Odjel ekologiju, agronomiju i akvakulturu te maslinare dr.Vlatkovića u Novigradu i bračni par Nives i Gorana Morovića u Žmanu na Dugom otoku.

Maslinici ovih maslinara su idealan testni poligon za provedbu istraživanja "SAN" kojeg se znanstvenici sa zadarskog Sveučiliša, prof. Tiomislav Kos, prof. Zoran Šikić, mr. Šime Marcelić, mr. Ana Gašparović Pinto i suradnik prvostupnik Marko Zorica, te direktor "Elektrokovine plus" Alen Dapčević predstavili svojim gostima. A "Syngentin" tim predvodio je dr.sc.Siniša Jelovčan, njihov čovjek za Hrvatsku.

Ukratko, rezultat projekta "SAN" bi trebao biti višekomponentni i tehnološki usavršeni multidisciplinarni gotovi proizvod koji bi omogućio uspostavu "pametnih maslinika" (u budućnosti i voćnjaka svih sorti). Praćenja zbivanja u maslicima različitim sredstvima, od vrhunskih kamera do neuronskim mreža u takvom jednog tehnološkom sklopu trebaju stvoriti korisne "špijune" koji bi svoja saznanja dojavljivala specifičnoj aplikaciji koja bi opet uputila maslinara što, kako i kad u masliniku treba ili ne treba napraviti - prihraniti, navodniti ili zaštiti masline od štetnika ili bolesti.

Višenacionalni tim "Syngentinih" menadžera sa zanimanjem je pratio sve što su im domaćini govorili, njihov je posao i inače da putuju svake godine u drugu državu, te upoznaju njezinu poljoprivredu i nove projekte, a nije rečeno da jednog dana baš "Syngenta", koja je domaćim poljoprivrednicima najviše poznata po fungicidu "Nordox", neće otkupiti i pustiti na tržište gotovi projekt "SAN" odnosno njegov rezultat - zaokruženu pametnu poljoprivrednu mrežu.

23. travanj 2024 21:33