StoryEditorOCM
RegionalFOTO: HRVATSKE ZRAČNE VATROGASNE SNAGE U MEĐUNARODNOJ POMOĆI

Kanader iz Zemunika upućen na gašenje požara u Izrael!

Piše HRZ / Marinko Karačić
24. svibnja 2019. - 23:42

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletio je u petak 24. svibnja iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u Državu Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara

U Izrael su krenule dvije letačke posade te zrakoplovno-tehničko osoblje, a hrvatski tim za operaciju gašenja požara u Izraelu predvode kapetani posade pukovnik Goran Vlahović i bojnik Ivica Markač, obojica sa iskustvom gašenja požara u Izraelu.

Pukovnik Vlahović kojemu je ovo treći odlazak u Izrael kazao je kako je važna dobra priprema svih parametara na ruti leta do zračne baze u Tel Nofu gdje će biti bazirani. “I ovaj odlazak u Izrael prvenstveno ima humanitarnu dimenziju, a osobno sam se uvjerio kroz dosadašnaj sudjelovanja u gašenju požara koliko Država i narod Izraela snažno cijene našu pomoć. Odmah po dolasku imat ćemo prvi sastanak i upoznavanje sa stanjem požarišta te spremni čekamo prve akcije gašenja”, istaknuo je pukovnik Vlahović.

Kopilotu posade Canadaira CL-415 bojniku Milanu Došenu ovo će biti prvo međunarodno iskustvo u gašenju požara, no u Izraelu je bio u ulozi instruktora izraelskih pilota za gašenje požara iz zraka. “Ono što za sada znamo radi se o požaru u blizini Tel Nofa. Vegetacija slična našoj u Dalmaciji, a specifični su jaki vjetrovi koji brzo šire požare. No, svi smo iskusili dalmatinsku buru te spremni dočekujemo i taj izazov”, poručio je bojnik Došen.

Ovo je četvrti put kako hrvatske zračne protupožarne snage pružaju pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvo upućivanje s jednim Canadairom bilo je 2010. godine, a osobito se cijeni hrvatski doprinos u gašenju požara 2016. kada su djelovala dva Canadaira. Treći angažman letačke su posade imale 2017. u vrijeme zajedničke obuke sa izraelskim pilotima no zbog izbijanja požara Canadairi su i ovoga puta priskočili u pomoć i uspješno odradiili i ovu misiju.

Podsjećamo, upućivanje hrvatskog Canadaira uslijedilo je sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske, a temeljem zahtjeva Državne Izrael za pružanjem humanitarne pomoći gašenja požara.

19. travanj 2024 09:06