StoryEditorOCM
RegionalFOTO EVO KAKO ĆE U BUDUĆNOSTI IZGLEDATI SLAVNA SALJSKA PUNTA BLUDA

Gradit će se nova riva od 150 i lukobran od 115 metara

27. svibnja 2019. - 22:10
IMG-20190524-WA0000

Uređenje obalnog pojasa i izgradnja novog lukobrana novi je projekt Županijske lučke uprave Zadar u lukama na zadarskim otocima koji sad čeka građevinsku dozvolu te će biti prijavljen za kandidaturu na sredstva Ministarstva prometa, mora i infrastrukture u programu "Konkurentnost i kohezija 2014-2020".

Riječ je o projektu vrijednom 30 milijuna kuna, s tim da investitior, Županijska lučka uprava, računa na potporu iz tog programa u iznosu od čak 75 posto investicije. Trenutno najveći lučki zahvat u Zadarskoj županiji, izgradnja trajektne luke u Tkonu, financira se u najvećem dijelu sredstvima tog Fonda.

Ovom investicijom sjeverna obala luke odnosno uvale u Salima bit će produžena i uređena za još 150 metara, dok će novi lukobran koji će biti izgrađen s vrha slavne saljske Pune Bluda, odnosno tik od kapelice Male Gospe na ulazu u luku, biti dužine 114,5 metara. Novi će gat u potpunosti zaštiti saljsku, i do sada sigurno luku, od jugoistočnih vjetrova te juga i levanta, a nova će obala te lukobran osigurati nove vezove za potrebe tranzitne lokalne luke s kojom u koncesiji raspolaže saljsko komunalno poduzeće "Mulić"
 

Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar, kaže da bi sve pripreme za realizaciju ovog projekta mogle biti dovršene do kraja godine, te da bi tada, ili najkasnije početkom iduće, počela i izgradnja novog dijela saljske rive i lukobrana.
Na fotografijama su simulacije budućeg izgleda luke Sali te sadašnje stanje.

A u ponedjeljak je počela realizacija još jednog lučkog projekta na Dugom otoku. Uređuje se lučica u mjestu Luka u što će ŽLU investirati milijun kuna. 

22. travanj 2024 21:24