StoryEditorOCM
RegionalOTOCI UGLJAN, MURTER I HVAR PREDSTAVLJALI HRVATSKU NA FESTIVALU U BRETANJI

Općina Preko predstavila se u Francuskoj: osobito im se svidjelo naše maslinovo ulje!

Piše Andrina Luić
6. lipnja 2019. - 20:00
daniela mihalić đurica ivan košta i jure brižić.JPG

Od 27. svibnja do 2. lipnja, u sklopu europskog festivala maritimne baštine “Tjedan zaljeva Morbihan” (La Semaine du Golfe du Morbihan), turistička ponuda TZO Preko predstavila se u francuskoj pokrajini Bretanji.

Kako ističe općinski načelnik Jure Brižić, u posljednje dvije godine napravljen je velik iskorak i pomak u promociji svih mjesta i sadržaja na području Općine Preko, a sada prvi put i na francuskom tržištu.

- Na festivalu maritimne baštine u gradu Vannesu, koji je turističko središte regije Morbihan, sudjelovali smo s izložbom „Tragom male drvene brodogradnje“ na kojoj je predstavljena preška gajeta Cicibela te pomorska i brodarska povijest našeg otoka. Budući da je posjećenost festivala izrazito velika – oko pola milijuna ljudi u tjedan dana – iskoristili smo priliku predstaviti i našu cjelokupnu turističku ponudu, s naglaskom na nautički turizam. Ostvarili smo i izravne kontakte s direktoricom ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Danijelom Mihalić Đurica, ali i s brojnim posjetiteljima koji su iskazali velik interes za posjet Hrvatskoj i našoj općini, ističe Brižić.

Dojmovi posjetitelja, napominje, bili su odlični, zanimali su se za prirodne ljepote Ugljana, kulturu, gastronomiju, marine, što je i razumljivo s obzirom na to da je većina posjetitelja vezana uz more i pomorstvo.

- Osobito su hvalili naše maslinovo ulje koje su imali priliku degustirati na našemu štandu. Interes posjetitelja, bio je veći od očekivanog i iznimno smo zadovoljni što smo imali priliku sudjelovati na ovakvom festivalu i što smo odradili odličnu promociju za našu općinu. S obzirom na to da je broj dolazaka turista iz Francuske i inače u porastu, smatramo da je ovo bila jako dobra prilika da im se još bolje predstavimo a ova promocija zasigurno će doprinijeti još boljim turističkim rezultatima i većoj posjećenosti francuskih turista, smatra općinski načelnik.

Promocijom u regiji Morbihan, koja je velika poput Splitsko-dalmatinske županije, a godišnje ostvaruje 33 milijuna turističkih noćenja, zadovoljan je i Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Festival traje tjedan dana, uvijek se održava u vrijeme produženog blagdanskog vikenda u Francuskoj, a među pola milijuna domaćih gostiju ima i puno stranaca - Britanaca, Španjolaca, Skandinavaca…

- Za predstavljanje u Vannesu pripremili smo 2000 brošura na francuskom jeziku u kojima smo, uz našu turističku ponudu, predstavili i povijest naše veze upravo s drvenom gajetom – hraniteljicom otočana, povijest lavandijera te obradu maslina i proizvodnju ulja. U 2018. godini na području naše općine zabilježeno je 1695 noćenja francuskih gostiju, što nije puno, ali na našem su otoku sve češći gosti, makar i kao jednodnevni posjetitelji koji nas sve više otkrivaju. Zanimljiv je podatak i da je na razini Hrvatske lani zabilježen rast francuskog tržišta od oko osam posto, što nam dovoljno govori o ozbiljnosti tržišta na kojem je 70 milijuna ljudi. Francuzi imaju mnogo aktivnih gostiju, što se može vidjeti iz njihove organiziranosti i dostupnosti prodavaonica te proizvođača opreme za aktivni odmor, po čemu prednjače u Europi. Također, imaju mnogo nautičara i kampera. Ljubitelji su gastronomije i prirode, naše maslinovo ulje koje smo ponudili za kušanje tijekom “Hrvatskog dana” na našem štandu ocijenili su izvanrednim… I kada sve to uzmemo u obzir, zaključak je da svakako trebamo težiti predstavljanju na manifestacijama poput europskog festivala maritimne baštine u Vannesu, koji je odlično spojio pomorstvo, gastronomiju, kulturu i turizam, gdje dopiremo do širokih masa na nama zanimljivim tržištima, mišljenja je Košta.

Hrvatsko sudjelovanje na najvećem europskom festivalu maritimne baštine u Francuskoj organizirala je Udruga Cronaves iz Splita, a pomorska baština predstavljena je izložbom “Tragom male drvene brodogradnje” koju su osmislili Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa, a suautor je POU Dom na žalu iz Preka. Uz našu zemlju, na desetom, jubilarnom festivalu službeno su se predstavili Italija, većina francuskih regija, Španjolska, Norveška i Nizozemska, a kao gosti festivala s brodovima su sudjelovali Njemačka, Rusija, Velika Britanija, Češka, Portugal…

Festival svaki put završava velikom paradom brodova, koji iz Atlantskog oceana uplovljavaju u zaljev Morbihan, a ove godine sudjelovala su 1543 različita plovila. Cijeli događaj izravno su prenosile mnoge regionalne TV-kuće, ali i državna televizija France 3.

26. travanj 2024 17:16