FOTO: MEHANIZACIJA NA TERENU Hrvatske šume i Benediktinski samostan čiste teren od slomljenih stabala

FOTO: MEHANIZACIJA NA TERENU

Na šumskom području uz državnu cestu prema Ninu prošlog je tjedna počelo uklanjanje borova koji su stradali krajem veljače ove godine. Nakon snažnog naleta bure, na tom je potezu ostalo polomljeno mnoštvo stabala koja se sada uklanjaju, režu, a potom i recikliraju.

Na terenu su trenutno tri velika specijalizirana stroja: po jedan u Ninu i Privlaci, gdje sanaciju od vjetroloma na svom području provode Hrvatske šume i to nakon što je proveden javni natječaj i izabran izvođač za taj posao.

Za drugi dio radova, na potezu od Zatona prema Petrčanima, sličnu je mehanizaciju angažirao Benediktinski samostan Svete Marije iz Zadra kojemu je sudskom odlukom, prije nekoliko godina, u vlasništvo vraćeno osam milijuna kvadrata zemljišta na tom potezu.

I na tom je području bura polomila na stotine stabala, a zapuštena šuma sa slomljenim drvećem predstavljala je veliku opasnost u slučaju požara, pogotovo na području koje se nalazi uz jednu od najprometnijih cesta u županiji.

Naslovnica Regional

Najčitanije

BRUTALNA LIKVIDACIJA NA MAGISTRALI Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"

Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv:
  Jedan od hitaca prostrijelio je Karmelinovu vratnu karotidu, a ostali su ga pogodili u glavu. Polici...
Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"