StoryEditorOCM
RegionalPETA ŠKOLA ČIJU ENERGETSKU OBNOVU SUFINANCIRA ZADARSKA ŽUPANIJA:

Foto: Potpisan ugovor za obnovu škole u Škabrnji, radovi mogu početi!

Piše L.B.
12. lipnja 2019. - 17:23
LGP_7609.JPG

U Domu Zadarske županije u srijedu je potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji, projektu vrijednom 3,6 milijuna kuna. Ugovor su potpisali Tomislav Pupić Bakrač, zamjenik direktora tvrtke Jukić-DAM, izvođača radova, i ravnatelj OŠ Škabrnja Marin Pavičić.

- S obzirom da u klasifikaciji spadamo u razvijene županije, to je naš je udio financiranja kod povlačenja EU sredstava puno veći nego što je to slučaj u nekim drugim županijama. Tako u projektu energetske obnove škole u Škabrnji, od ukupne vrijednosti od 3,6 milijuna kuna, EU sufinancira projekt sa 35 posto (1,3 milijuna kuna), dok se ostali dio financira iz proračuna Zadarske županije, kao i Ministarstva regionalnog razvoja – kazao je župan Longin.

Na potpisivanju ugovora istaknuto je kako je OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji peta škola u kojoj se radi energetska obnova, a kojoj je osnivač Zadarska županija. Vrijednost svih radova je 17 milijuna kuna, od čega su EU sredstva 35 posto, odnosno šest milijuna kuna.

- Mi dajemo veći dio, no učinci energetski obnovljenih škola su izvanredni. Energetska obnova OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu je završena, Škabrnju ćemo sada započeti, u tijeku su radovi na gimnaziji u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, a peta škola je u Gračacu, za koju je projekt gotov. Krajnji cilj je stvaranje jednakih uvjeta za školovanje u cijeloj županiji. Više puta sam istaknuo da je ulaganje u obrazovanje jedno od najisplativijih ulaganja – kazao je župan Božidar Longin.

Ravnatelj škole u Škabrnji Marin Pavičić naveo je da je školska zgrada u mjestu izgrađena prije 48 godina, obnovljena je nakon Domovinskog rata i ima 200 učenika, a energetskom obnovom, čiji je rok za završetak 150 dana, dobit će se bolji standard i ušteda na energiji do 50 posto na godišnjoj razini. Ova obnova važna je i za cijelu Škabrnju, rekao je Pavičić, objasnivši da se u prostoru škole uglavnom odbijaju sva važnija događanja u mjestu.

- Ova energetska obnova se odlično uklopila i u naš školski projekt „Sretna škola plave ekonomije“, koji je u drugoj fazi, što znači postavljanje solarnih panela na školu – rekao je ravnatelj Pavičić.

U sklopu radova provodit će se kombinacija građevinskih, elektrotehničkih i strojarskih mjera: ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru, ugradnja toplinske izolacije stropa prema tavanu, ugradnja toplinske i hidroizolacije krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila što će rezultirati uštedom energije za grijanje nešto više 50 posto u odnosu na postojeće stanje. Škola trenutačno ima energetski razred D, dok će nakon obnove „skočiti“ u B energetski razred.

Provedbom projekta postići će se ugodniji boravak djelatnika i učenika u zgradi, a sam objekt dobit će novi vizualni identitet. S obzirom da je zgrada registrirana u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE), moći će se pratiti napredak i ostvarena ušteda na godišnjoj razini na temelju izvoda utrošene energije za grijanje i hlađenje. Sredstva ušteđena na taj način bit će uložena u daljnje unaprjeđenje rada i obrazovanja, prema trenutnim potrebama djelatnika i učenika.

27. travanj 2024 00:17