StoryEditorOCM
RegionalJOŠ TRAJE ISTRAGA OKO SKANDALOZNOG OBALOCIDA U UVALI PALADINKA NA OTOKU PAGU

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar: divlje graditelje pratit ćemo pomoću - satelita!

14. lipnja 2019. - 00:31
uvala

Zbog devastacije u paškoj uvali Paladinka gdje su njemački investitori za potrebe izgradnje turističkog naselja teškom mehanizacijom nepovratno uništili dio obale, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na Pagu je najavio kako Vlada RH priprema nove modele praćenja stanja u prostoru i to uz pomoć novih tehnologija - satelita.

- Time bi trenutno saznali što se događa, što se radi bez dozvole, a posebno van prostora u kojemu se ne smije graditi. Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju Europskoj satelitskoj agenciji, tako da bi korištenjem novih tehnologija što prije mogli početi nadzirati prostor i sačuvati ga od devastacije - rekao je. Naveo je i kako taj prostor što prije treba vratiti u prvobitno stanje, onoliko koliko je to god moguće.

- Postoje modeli i načini kako se to može napraviti - izjavio je Štromar. Odgovarajući na pitanje kako je moguće da se tako očita devastacija pomorskog dobra dogodi, a da za nju nitko nije znao, rekao je kako bi postojeći sustav trebao malo kvalitetnije raditi.

- Imamo komunalne redare, inspektore i građane koji prijavljuju takve situacije. Taj sustav nadzora solidno funkcionira, ali bi mogao i kvalitetnije i bolje. Imamo tako lijepi prostor, najljepši krajobraz na svijetu a mi ga uništavamo- izjavio je Štromar na Pagu gdje je jučer u uvali Paladinka nastavaljeno provođenje očevida kako bi se otkrili pravi razmjeri nezapamćenog uništavanja pomorskog dobra. Ministar turizma Gari Cappelli na Pagu je pak izjavio kako su za njega to uzurpatori, a ne investitori.

- Još uvijek se provode izvidne radnje radi utvrđenja identiteta svih počinitelja devastacije pomorskog dobra, nakon čega će protiv istih podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - rekli su u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

Dosad je utvrđeno da su njemački investitori počinili kazneno djelo protupravne gradnje za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Uz policiju provođenje izvidnih radnji je nastavila i Lučka kapetanija Zadar radi utvrđenja identiteta svih uključenih u počinjenje kaznenog dijela, nakon čega će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.
Zasad je poznato da je vlasnik tvrtke OlioOlive.de koja na svojim stranicama reklamira buduće turističko naselje u Paladinki njemačka tvrtka NCB-System GmbH Reutlinger čiji je direktor Thomas Reissler. Taj je Nijemac ujedno i vlasnik tvrtke “Mai Zadar” koja sudjeluje u projektu “Paladinka”, a prokurist te tvrtke je kontroverzni poduzetnik Zlatko Čeljuska, policiji poznat po raznim malverzacijama sa zemljištem zbog čega je za njm bila raspisana I tjeralica.

- Oni su tu zemlju kupili navodno vrlo jeftino kao poljoprivredno zemljište jer im je obećano da će se s vremenom prenamijeniti u građevinsko. Tvrtka koja ima parcelu na susjednom zamljištu sada ima problema zbog njih jer oni uredno sve rade na građevinskom zemljištu, a zbog ovih su umalo bili upali u problem i ostali bez toga što su kupili jer je Njemcima obećana promjena prostornih planova – rekao nam je Pažanin koji je htio ostati anoniman zbog, kako je rekao, straha od lokalnih vlasti. Naveo je kako je po dostupnom prostornom planu u uvali Paladinka označena zaštićena šuma.

- Zasad se ne može reći ništa više dok ne završi očevid i ostale dokazne radnje - rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije čiju je intervenciju nakon paškog obalocida zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.

24. travanj 2024 02:43