StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OBITELJI POGINULIH SVEČANO OTKRILE SPOMEN OBILJEŽJE NA PLAŽI SOLINE

Gradonačelnik Knez: "Postavljanjem ovog spomenika htjeli smo trajno obilježiti mjesto njihove pogibije i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji "

Piše Marko Ledenko - Mane
15. lipnja 2019. - 22:15
DSC00134.JPG

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković,Grad Biograd i Udruga 1.A satnije 113. Šibenske brigade, otkrili su spomen obilježje na plaži Soline. Grad Biograd i Udruga 1. A satnije 113. Šibenske brigade zajednički su inicirali i pokrenuli ovu akciju otkrivanja spomen obilježja, koje je osmislio slikar i arhitekt iz Knina Milan Zoričić, a isklesao Marijan Gverić iz Vrlike.

Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba: Lidija Vrankulj iz Polače, Danijela Vidaković iz Biograda, Marijan Pulić iz Bičine, Jozo Tomić iz Širokog Brijega i Karlo Paić, dok ih je osmero  teško ranjeno.

Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih , brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge proizašle iz domovinskog rata, Zadarske i Šibenske županije  te predstavnici iz Širokog Brijega , također su položili vijence i zapalili svijeće i time odali počast ovim mladim ljudima. Počast poginulima odala je i Željka Mitrović Jurić iz Vukovara, čije je fotografija u plavom kaputiću, postala jedan od simbola stradanja Vukovara. Na početku  svečanog programa Šibenska klapa Barone zapjevala je hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino i pjesmu posvećenu svim poginulim hrvatskim braniteljima  Kad se budemo gledali oči u u oči ja i ti. 

Gradonačelnik Ivan Knez otvorio je skup minutom šutnje za mlade koji su svoj život ostavili na plaži Soline .

–  Okupili smo se ovdje da priznamo bol svim obiteljima koje su na današnji dan  doživjele veliku traumu i izgubili svoje najmilije.Na današnji dan prije 26 godina, oko 15 sati i 30 minuta, na ovom mjestu osim 5 smrtno stradalih mladih ljudi, ranjeno je njih još osmero: Stevo Jergović, Dalibor Čović, Neven Maleš, Mladen Galić, Sebastijan Perišić,Dalibor Drlić,Tanja Tolić i Marko Kulaš.  Postavljanjem ovog spomenika htjeli smo trajno obilježiti mjesto njihove pogibije i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji – rekao je na kraju gradonačelnik Ivan Knez

- Dragi prijatelji , vi nikada nećete biti zaboravljeni dok mi živimo,  jer će mo propovijedati istinu o vama dobrohotnim ljudima. Jozo, Lidija, Marijane, Danijela i Karlo vi ste naš vječiti plamen. Gazili su, razarali i zvjerski ubijali nedužne ljude, te su uništavali hrvatske svetinje a naročito mlade živote. Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen ali i nedovoljno ispričan. Moramo ostati dosljedni u obilježavanju njihovih pogibija, jer mi nismo kupili domovinu ali smo je skupo platili. Neka vam je laka hrvatska gruda za koju ste dali svoje mlade živote i neka vas dragi Bog nagradi za svu vašu dobrotu, ljubav, koju ste nam za života svima pružali - rekao je Dragan Toljan Tetejac  predsjednik Udruge 1.A.satnije 113. Šibenske brigade.

Biogradski župnik Marin Krešić prije otkrivanja spomenika prigodnom je molitvom dao odriješenje za poginule i blagoslovio spomen obilježje u Solinama

Članovi obitelji na kraju su svečano otkrili spomenik i dobili mjesto na kojemu će se pomoliti i prisjećati svojih tragično preminulih boraca i civila. Dostojanstveno je i s pijetetom obilježena obljetnica tragične pogibije na plaži Soline uz poruku : “Navik on živi ki zgine pošteno“.

 

 

 

19. travanj 2024 09:52