StoryEditorOCM
RegionalFOTO: UKLJUČENA JE I VOJARNA U ZEMUNIKU

Hrvatska vojska na vježbi Swift Response 19

Piše Marinko Karačić / HV
17. lipnja 2019. - 16:51

Hrvatska vojska sudjeluje u međunarodnoj vojnoj vježbi Swift Response 19 pružajući potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS), te lokacije za razmještaj snaga i provođenje vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina te u vojarnama "Josip Jović" u Udbini i "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Uz to, Hrvatska kopnena vojska u vježbi sudjeluje i u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR), dok su u početnoj fazi pripreme i provedbe vježbe, koja je započela aktivnostima u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku značajnu ulogu, između ostalih, imali piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bojnik Vlado Pavlinec i satnik Josip Jurjević.

Naime, hrvatski piloti u organizaciji i provedbi združenog prihvata ljudstva i tehnike Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske koordinirali su aktivnosti te doprinijeli sigurnoj i brzoj uspostavi privremene baze savezničkih snaga (Intermediate Staging Base)  čime su stvoreni uvjeti za početak letačkih aktivnosti.

Bojnik Vlado Pavlinec pilot je HRZ-a od 2001. godine i nastavnik je letenja na helikopteru B-206B, a satnik Josip Jurjević pilot helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171 Sh, pripadnik je HRZ-a od 2005., koji je kao karijeru pilota izgradio je u Eskadrili višenamjenskih helikoptera (EVH) u 91. zrakoplovnoj bazi. Obojica pilota imaju bogato iskustvo sudjelovanja u međunarodnim i domaćim multinacionalnim vojnim vježbama.

Bojnik Pavlinec sudjelovao je od samih početaka u planskom procesu vježbe Swift Response 19 kao glavni predstavnik Hrvatske vojske. Prema njegovim riječima, "najveći izazov u pripremi, a kasnije i provedbi aktivnosti je interoperabilnost između država sudionica vježbe, gdje je imperativ stavljen na sigurnost provedbe uz poštivanje svih zakonskih regulativa zemlje domaćina", rekao je, te pojasnio da je provjera i unaprjeđenje združenog djelovanja različitih komponenti oružanih snaga (kopnenih, zrakoplovnih, komunikacijskih, logističkih i drugih) partnerskih zemalja u zajedničkom području djelovanja upravo i jedan od ciljeva ove vježbe.

"Početak vježbe pokazao je, kako je pravodobna i kvalitetna priprema u planskom procesu rezultirala uspješnim prihvatom snaga na teritoriju RH istovremeno na četiri lokacije provedbe vježbe (Zadar, Slunj, Udbina, Knin) bez obzira na raznovrsnost i  brojnost  snaga i tehnike. S dosadašnjim prihvatom snaga i trenutnim aktivnostima koje se provode na teritoriju RH, Hrvatska vojska je potvrdila spremnost u planiranju, prihvatu i provedbi združenih međunarodnih vježbi uz aktivno ravnopravno sudjelovanje zbog čega osjećam ponos pripadnosti Hrvatskoj vojsci", zaključio je bojnik Pavlinec.

Satnik Jurjević o dosadašnjim iskustvima rada sa padobrancima ističe kako je dugogodišnjim radom u multinacionalnom okruženju kao pilot stekao bogato profesionalno iskustvo koje mu uvelike koristi u susretima s novim izazovima. "Imao sam prilike surađivati s padobranskim postrojbama kako domaćima tako i inozemnim, a kroz provedbu izbacivanja padobranaca iz hrvatskih helikoptera stekao sam odličan uvid o načinima, postupcima i procedurama prilikom provođenja operacija padobranskog ubacivanja snaga. Upravo to iskustvo mi koristi u situacijama kada sam u ulozi potpore koja mora omogućiti i zadovoljiti sve provedbene i sigurnosne uvjete za provedbu operacije kao što je padobranski desant velikih razmjera“, iznio je satnik Jurjević.

"Posebnost vježbe Swift Response 19 definitivno su organizacijski, potporni, provedbeni i svakako koordinacijski izazovi koji se pojavljuju tijekom provedbe zračnih operacija, a ono po čemu ću osobno pamtiti ovu vježbu je neprocjenjivo iskustvo potpore i koordinacije tolikog broja helikoptera i aviona na relativno malom prostoru u provedbi zadaća masovnog padobranskog desanta i zračnog helikopterskog desanta (Air Assault)", zaključio je satnik Jurjević.

 U provedbi međunarodne vojne vježbe Swift Response 19 sudjeluje i Hrvatska kopnena vojska u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR). Konkretno, riječ je o jednoj mehaniziranoj satniji, koja se sastoji od po dva voda iz Bojne Tigrovi i Bojne Gromovi te Voda Strela S10 i radarskog sustava Giraffe iz Pukovnije protuzračne obrane. Satnija je smještena u vojarni "Josip Jović" u Udbini i opremljena je borbenim oklopnim vozilima Patria, a njezin je angažman predviđen tijekom planiranih aktivnosti zračnog desanta savezničkih snaga.

 

25. travanj 2024 18:19