StoryEditorOCM
RegionalGOTOVO 300 TISUĆA EURA IZ ZADARSKE ŽUPANIJE

Održana završna konferencija projekta ForBioEnergy: u zaštićenim područjima prirode proizvodit će se bioenergija!

Piše L.B.
19. lipnja 2019. - 20:35
knezeva4-190619

- Projekt ForBioEnergy sufinancira se iz programa Interreg MED 2014-2020, a vodeći partner je Regija Sicilija, dok Zadarska županija sudjeluje kao projektni partner. Proračun projekta Zadarske županije iznosi 269.645 eura. Od strane hrvatskih partnera sudjeluje još i Park prirode Velebit, ali i pridruženi partneri Zadarske županije na projektu: Ministarstvo poljoprivrede te Natura Jadera. Ostali partneri su iz Italije, Španjolske i Slovenije. Cilj projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Da bi se to omogućilo, u sklopu ovog projekta pokušali su se napraviti modeli koji bi poticali iskorištavanje punog potencijala biomase, a da se pritom zaštiti bioraznolikost prirodnog područja – rekao je zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić u srijedu u Zadru na predstavljanju rezultata projekta ForBioEnergy. Rezultati su u srijedu bili predstavljeni na završnoj konferenciji gdje su izneseni detalji o provedbi poticanja proizvodnje bioenergije, u projektu punog naziva Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas.

Provedba ovog projekta započela je 1. studenog 2016. godine, a završava 30. lipnja ove godine. Zadarska županija svoje je pilot aktivnosti provodila na područjima parkova prirode Velebit (dijelu koji se nalazi u Zadarskoj županiji), Telašćica i Vransko jezero. Na temelju provedenih analiza, izradilo se više dokumenata u okviru radnog paketa 3 (testiranje).

- Jedan od bitnijih dokumenata koji su izrađeni je Akcijski plan koji predstavlja podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima – naglasio je Mršić.

Svi dokumenti koji su dobiveni nakon provedenih aktivnosti prezentirali su se u sklopu tehničkih panela i treninga projekta. Održano je 12 takvih radionica, a uz sudionike koji su bili iznimno aktivni proizašli su korisni zaključci.

- Bitno je napomenuti kako je Zadarska županija bila odgovoran partner za vođenje komunikacijskih aktivnosti projekta, pa su se svi ostali partneri vodili našim uputama i smjernicama. Ovaj dio posla je također uspješno realiziran – kazao je Šime Mršić.

Uz Marija Šabana, voditelja projekta u PP Velebit, aktivnosti i projekt su predstavili Marija Krnjajić, (komunikacijska voditeljica projekta, Zadarska županija), dr.sc. Alen Berta, vanjski stručnjak Zadarske županije na projektu, Robert Bogdanić, komunikacijski voditelj projekta i stručni suradnik u PP Velebit (predstavljanje rezultata aktivnosti testiranja za Ličko-senjsku županiju), prof. Stjepan Risović (Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet), te  Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

18. travanj 2024 13:45