StoryEditorOCM
RegionalREPORTERSKI ĐIR PRVIM FESTIVALOM PAŠKE JANJETINE U MANDRAMA

U dva sata prodali više od 250 kila pečenog! Samo Mišo Kovač i paška janjetina imaju ovoliko obožavatelja!

Piše Matea Gugić
24. lipnja 2019. - 10:28
mandre17-220619

Samo Mišo Kovač i paška janjetina imaju ovoliko obožavatelja – rekao nam je ozbiljno Martin dok je provjeravao kako napreduje meso jednog u nizu janjaca koji su se lagano vrtjeli u velikoj pokretnoj pečenjari.

I nije Martin lagao. Paška janjetina zaista ima svoje vjerne sljedbenike u svakom kantunu Lijepe naše, ali ipak ju je najveći gušt jesti upravo u mjestu odakle potječe – na otoku Pagu. To su mogli iskusiti (i okusiti) mnogobrojni gosti na prvoj službenoj „Fešti od janjetine“, koja je prošlog vikenda održana u Mandrama, kraj mjesta Kolan, inače kolijevci paškog sira.

– Istina je da se volimo dičiti kako je naš sir najpoznatiji i najbolji na svijetu, ali Kolanjci su poznati i po jako dobroj janjetini. Drago mi je da je ideja o ovakvoj manifestaciji došla baš iz našeg mjesta – istaknuo je načelnik općine Kolan Marin Pernjak, koji nije mogao sakriti ponos dok nam je objašnjavao kako na malom otoku Pagu već tri proizvoda imaju oznaku izvornosti.

Četiri različita vjetra

– Paška sol, janjetina, a odnedavno i paški sir nose tu vrlo važnu oznaku i čine otok Pag svojevrsnim brendom. Svugdje u svijetu su ti naši proizvodi itekako prepoznatljivi i cijenjeni, i drago mi je da i mi sami, tu u Kolanu, pazimo i njegujemo gastronomsku tradiciju koju su nam ostavili naši preci – rekao je načelnik Pernjak, zaključivši da je pravo vrijeme da svaki od tih proizvoda ima svoj dan.

Na prvoj fešti od ove posebne paške delicije skupilo se mnoštvo ljudi, što turista, što domaćih, kojima nije bilo teško stajati u redu, dok su se iznad glava lagano počeli skupljati tmurni, kišni oblaci. Mogli ste tako vidjeti i staro i mlado kako sočno cuclaju prste nakon što su već pojeli svoju dozu, kako oni nešto iskusniji u tom "sportu" objašnjavaju koji je dio najslađi i kako ga treba jesti, kako furešti, što prvi put vide ovakvu dalmatinsku feštu, hipnotizirano gledaju janjce dok se vrte u pečenjarnici kod mora... U samo dva sata prodano je više od 250 kilograma janjetine!
Koja je tajna tog savršenog, tako primamljivog i posebnog okusa te paške janjetine koji osvaja na prvu i pamti se godinama?

Tajna je u soli, travama i kamenu.
Otok Pag tuku čak četiri različita vjetra koji tako nanose četiri vrste soli. Na otoku opstane samo ono bilje koje može preživjeti agresiju te soli. Zanimljivo je da se ta sol itekako osjeti već u mlijeku ovce. Naime, normalno mlijeko ima 0,6 do 0,8 postotka soli u mililitru, dok ono paško ima čak 1,6 posto, uz to, ima i kompletno drukčiji sastav minerala koji su stigli s mora. Kako nam kažu lokalci, ovce ovdje pasu majčinu dušicu i kadulju, što također daje posebnu notu tom slanom mlijeku. Paške ovce zato daju vrlo malo mlijeka te je ono iz tog razloga i jako skupo - u nabavi je njegova cijena čak 13 kuna po litri. Mali janjci sišu majčino mlijeko te njihovo meso, malo-pomalo, poprima te drukčije hranjive tvari koje pašku janjetinu čine toliko poznatom i hvaljenom.

– To se naziva mliječnom janjetinom jer to janje jedino i isključivo siše mlijeko i ne jede ništa drugo. Valja istaknuti da originalno paško janje mora imati do maksimalno sedam kilograma čistog mesa u trupu, sve ostalo je kompletno druga priča – objašnjava nam Martin Topoli s početka naše priče, Bibinjac koji već pet godina peče isključivo pašku janjetinu, a u ovom delikatnom poslu vrtenja je duže od 20 godina. Iako je uvijek teško izvući te slatke kuharske tajne, Martin nam je ipak otkrio kako najbolje ispeći janje.

Po janjcu 30 deka soli

-– Detalj je da se posoli oko 30 deka po janjcu, ravnomjerno, te se peče od dva do dva i pol sata. Zapravo, za pašku janjetinu nema nekih posebnih kulinarskih pravila, ona je jednostavno dobra baš onakva kakva je, bez puno naših intervencija – pojasnio nam je Marin, pažljivo promatrajući svaki dio janjca koji se pekao ispred njega i koji su gosti u blizini tako nestrpljivo, s griculama, čekali.

Nije zapravo uopće bilo upitno hoće li prva "Fešta od janjetine" uspjeti. Planove organizatorima pokvario je jedino obilni ljetni pljusak, koji je dobro „oprao“ okupljene, no bez velike štete. Sva je janjetina ostala suha, s obzirom da su se kišobrani držali iznad nje, a ne, recimo, iznad glava žena i djece.

– Ovo je nov specijalitet: paška janjetina s kapljicama kiše – uzviknuo nam je Rene Bakalović, mokar do kože, koji je netom završio s vođenjem programa festivala. Skriveni ispod tende jednog od desetak OPG-ovih štandova, nismo odoljeli a da ne popričamo o sočnoj janjetini s ovim poznatim gastronomadom.

– Paška ovca, pramenka, inače je najmanja mediteranska ovca. Baš na kiši njihovo runo stvori razdjeljak po sredini i mogu tako dugo biti vani, na vjetru, a da se ne razbole jer se tako runo lakše suši. Prvi put kad sam došao na Pag, na jedno snimanje, imao sam priliku pomusti ovcu. Bilo je samo par kapi mlijeka, a kad sam ga probao, ne biste vjerovali, bilo je to najslanije mlijeko koje sam ikad okusio – prisjetio se Rene, koji je inače veliki ljubitelj janjetine, za koju tvrdi da se može spremati na 50 načina.

– Meni je najdraža janjetina s gradela, morate to probati – savjetovao nam je Rene za kraj, pokušavajući se sakriti od jake kiše, ipak, ne skidajući osmijeh s usta, jer se nalazi baš tu, u domu najpoznatije hrvatske janjetine.


Fešta do fešte - kako je Pag postao gastronomski otok
Prije samo mjesec dana u Kolanu, na otoku Pagu, održana je prva fešta od skute, tzv. "Skutafest", na kojem je ova izrazito zdrava namirnica predstavljena na razne načine. Bilo je tu tako tradicionalnih kolača od skute, pita, rolada, štrudli, namaza i nešto modernijih varijanti, poput pohanih palačinki sa skutom, pršutom i koromačem, domaćih njoka u umaku od skute te savijače od raštike i skute. Osim prezentacije autohtonih paških proizvoda, cilj organizatora, Turističke zajednice općine Kolan, je produžiti sezonu, odnosno privući goste i u pred i u postsezoni.
– S obzirom na to da je ta prva fešta od skute bila dosta uspješna, želja nam je bila nastaviti u „dobrom ritmu“. Prije samo nekoliko tjedana osmislili smo „Feštu od janjetine“ i zaista možemo reći da je ova prva itekako uspjela. Znamo da će lako postati tradicionalna – rekla nam je uz osmijeh Nina Paladina iz TZ-a Kolan. Naglasila je također da je cilj brendirati Kolan kao mjesto za sve gastronomske užitke te su, baš iz tog razloga, ove godine osmislili i poseban slogan koji će, nadaju se, mnogi gurmani dobro prihvatiti.
– "Feel and taste Kolan" slogan je kojim želimo svima, i domaćima i strancima dati do znanja da je ovo mjesto izrazito bogato vrhunskim, autohtonim proizvodima, a uz to, priroda je drukčija, posebna i predivna, baš kao na cijelom otoku. Zapravo slogan je spoj dvije najbolje stvari koje Kolan, ali Pag, može ponuditi: ukusna spiza u lijepom ambijentu – istaknula je Nina i pozvala nas na još dvije fešte koje slijede: na prvu morsku feštu, "Seafest" u srpnju te već tradicionalnu "Feštu od sira" zadnjeg dana kolovoza.

25. travanj 2024 12:30