StoryEditorOCM
RegionalKAO I U VEĆI DIO ZAPADNE EUROPE, TOPLINSKI VAL OVOG ĆE TJEDNA STIĆI I U HRVATSKU

Tijekom druge polovice tjedna vrućine će biti umjereno i jako opasne

Piše Hina, Damjan Raknić
24. lipnja 2019. - 16:44
toplinski_val11-070818 copy

Meteorolozi su najavili da Europljane ovog tjedna očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih u toplinskom valu "neviđenom" za lipanj koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe, a čini se neće zaobići ni Hrvatsku.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u ponedjeljak je izdao upozorenje na toplinske valove koji bi u sve veće hrvatske gradove trebali zadesiti već u srijedu. Dok u ponedjeljak i utorak neće biti opasnosti od topline, u srijedu će toplinski val biti umjereno opasan. Stanovnici Zagreba, Splita, Rijeke, Karlovca, Gospića, Dubrovnik i Knina upozoravaju se da će u tim mjestima toplina biti umjereno opasna, dok u Osijeku od topline neće biti opasnosti.

Velika opasnost od topline u četvrtak će vladati u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci, dok će u ostalim spomenutim gradovima opasnost biti umjerena. Što se petka tiče, velika opasnost od topline prijetit će Splitu i Rijeci, dok će u ostatku države toplina biti umjereno opasna.

Prema prognozi DHMZ-a, u drugoj polovici ovog tjedna, tijekom dana za koje su izdana upozorenja, bit će pretežno sunčano i vruće. U četvrtak će u unutrašnjosti, a na Jadranu i u petak mjestimice biti i vrlo vruće. U jutarnjim satima na kopnu mjestimice može biti magle. Vjetar u unutrašnjosti slab, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak.

HRT izvještava da će temperature u srijedu i četvrtak često biti veće od 35 stupnjeva Celzijusa te da će vladati sparina, a i noći će ponegdje biti vrlo tople. Vrijeme na kopnu bit će sve stabilnije i sunčanije, samo mjestimice uz popodnevne pljuskove.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplinski val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna. U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stupnjeva Celzijevih u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski val mogao potaknuti "silovite oluje" pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vrijeme. Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva C ovaj vikend.

U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje "neviđen toplinski val za lipanj" koji će, nedvojbeno, potući prethodne toplinske rekorde za taj prvi mjesec ljeta. Ljeti 2003., Francuska je pretrpjela intenzivni toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba. Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva C pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

18. travanj 2024 22:34