StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OBROVAČKI KOMUNALCI VEĆ TRI DANA NE OD VOZE OTPAD I TVRDE DA NEMAJU NAMJERU PRESTATI

Štrajk se nastavlja, smeće se gomila – pogledajte kako to izgleda u Obrovcu i Karinu

26. lipnja 2019. - 22:25
IMG-0423.JPG

Od ponedjeljka nitko ne kupi i ne odvozi smeće na cijelom području Grada Obrovca jer su, osim direktora i jednog radnika, svi ostali zaposlenici komunalnog poduzeća „Infra-grad“ ušli u štrajk! Mada im je na sjednici Nadzornog odbora održanoj u srijedu za oko 300 kuna radnicima povećana plaća, u Štrajkaškom odboru ne odustaju i najavljuju nastavak štrajka, za što su u srijedu dobili i potporu sindikalne podružnice u „Infra-gradu“.

-Odavno smo tražili potpisivanje kolektivnog ugovora s definiranjem vrijednosti boda, povećanjem plaća i definiranjem regresa i božićnica. Dugi niz godina se prema nama ponašaju diskriminirajuće, kao da smo smeće. Radnici imaju plaću oko 3.300 kuna, ja sam vozač i imam 3.900 kuna, a svaki od naših radnika ne radi samo jedan nego više poslova, pa je omjer plaća i obavljenog posla nerealan. Nismo to mogli dalje trpjeti i odlučili smo ići u štrajk, kaže Mario Vrkić, predsjednik Štrajaškog odbora i predstavnik radnika u Nadzornom odboru.

Vrkić tvrdi da ih je direktor Mate Karamarko ignorirao, kao i Nadzorni odbor, a iz Grada su im porčili da svoje problemr riješe unutar poduzeća.

 

-U međuvremenu nam je direktor dao nekakvu svoju sistematizaciju, ali niti ju je stavio na oglasnu ploču, niti je vodio ikakve razgovore oko usuglašavanja s predstavnicima sindikata i radnika. U srijedu je održana sjednica NO koji je usvojio nekakav pravilnik kojim se radnicima plaća povećava za oko 300 kuna, a onom jednom koji ne štrajka više od toga. Nisam na to pristao, inzistirao sam na kolektivnom pregovaranju, pa su odlučili o tome održati sjednicu u četvrtak. Vidjet ćemo što će iz toga izaći, ali mi ni u četvrtak nećemo raditi, nastavljamo štrajk, kaže Mario Vrkić ispričavajući se svim Obrovčanima i mještanima okolnih mjesta na svim neugodnostima koje će imati za vrijeme štrajka.

Osim grada, najviše su gomilanjem otpada pogođeni mještani Karina i sva naselja uz Karinsko more u kojim je turistička sezona u zamahu.

Kako to u Obrovcu i Karinu izgleda nakon tri dana štrajka, vidi se na fotografijama koje smo dobili od našeg čitatelja.

 

27. travanj 2024 04:33