StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NAKON POVRATKA IZ RATNE ŠKOLE AMERIČKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Brigadir Mario Pleša ponovno zapovjednik 93. zrakoplovne baze u Zemuniku!

Piše Zadarski.hr
28. lipnja 2019. - 22:57
primopredaja_zapovjednika_93_zb

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u petak, 28. lipnja, održana je primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), između dosadašnjeg zapovjednika pukovnika Krešimira Ražova  i novog zapovjednika brigadira Maria Pleše.

To je ujedno i povratak brigadira Pleše na dužnost koju je već obnašao od 15. listopada 2017. do 14. svibnja 2018., kada je upućen na školovanje u Ratnu školu Američkog ratnog zrakoplovstva u Sjedinjenim američkim državama - Air University, Maxwell AFB, Air War College, Montgomery, Alabama.

Svečanom činu primopredaje dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze nazočio je i zapovjednik HRZ-a,  brigadni general Mato Mikić, te zapovjednici ostalih postrojbi smještenih u vojarni u Zemuniku.

Tom prigodom, general Mikić zahvalio se za doprinos pukovnika Ražova u radu 93. zrakoplovne baze te zaželio puno uspjeha u vođenju postrojbe novom zapovjedniku brigadiru Pleši.

- Raduje me što mlađi piloti preuzimaju zapovjedna i odgovorna mjesta u HRZ-u i siguran sam kako će novim idejama, entuzijazmom i inicijativama pridonijeti sveukupnom razvoju HRZ-a - poručio je general Mikić.

Novoimenovani zapovjednik brigadir Pleša zahvalio se na ukazanom povjerenju te kazao kako s novim iskustvima i znanjem želi doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju 93. zrakoplovne baze.

- Čast  mi je što sam u prigodi da znanja i vještine koje sam stekao školujući se na prestižnoj vojnoj školi u SAD-u  stavim na raspolaganje postrojbi u kojoj sam ponikao i proveo cijeli svoj profesionalni vijek. Nadam se da ću zajedno sa svojim suradnicima doprinijeti novim uspjesima i postignućima zrakoplovne baze, HRZ-a i Hrvatske vojske u cjelini - poručio je brigadir Pleša.

Dosadašnji zapovjednik pukovnik Ražov zahvalio je svim pripadnicima postrojbe za sveukupni doprinos i zajednički timski rad u proteklih godinu dana vođenja baze u Zemuniku.

- Ispunjen sam ponosom što sam mogao zapovijedati 93. zrakoplovnom bazom i ovo je uistinu bila kruna moje dosadašnje pilotske i vojničke karijere - istaknuo je pukovnik Ražov, koji se upućuje na školovanje u Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Novi zapovjednik baze brigadir Mario Pleša rođen je  1973. u Kutini. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1997. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, zapovjednika voda i Eskadrile aviona, voditelja Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze te načelnika stožera i zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Završio je Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“ kao i Ratnu školu ratnog zrakoplovstva u SAD-u, a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Sudjelovao je u misiji KFOR na Kosovu.

Brigadir Pleša diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letanja i probni pilot na avionu Pilatus PC-9M.

24. travanj 2024 23:40