StoryEditorOCM
RegionalFOTO: RADOVI SU POČELI PRIJE VIŠE OD ČETIRI GODINE

Škabrnja na jesen dobiva novu općinsku zgradu i Memorijalni centar za žrtve rata

4. srpnja 2019. - 23:41
01 copy

Nova upravna zgrada Općine Škabrnja bit će završena na jesen, tvrdi Nediljko Bubnjar, načelnik tog poznatog ravnokotarskog mjesta. Radovi na izgradnji novog općinskog sjedišta počeli su prije više od četiri godine prema projektu zadarskih arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović, ali zbog propasti tvrtke izvođača radova, zadarskog Plotera, izgradnja je stala, a uvođenje novog izvođača u posao poprilično se razvuklo. Na gradilištu trenutačno nema radnika, ali načelnik nas uvjerava da će zgrada sigurno biti završena do jeseni, a nakon toga opremljena i spremna za useljenje. Kada dobiju uporabnu dozvolu, priredit će i svečano otvorenje.

- Nismo imali sreće s izvođačem radova i to je glavni razlog zašto radovi toliko traju, ali sada su te muke iza nas. Mislim da ćemo imati jednu od najljepših, ako i ne i najljepšu općinsku zgradu u Dalmaciji i Hrvatskoj – kaže Bubnjar.

Nova zgrada smještena je na istočnoj strani Trga dr. Franje Tuđmana na kojem je podignut veliki spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad hvarskog kipara Kuzme Kovačića. Zgrada zapravo funkcionira kao kulisa i novo pročelje trga. Fasadu zgrade zatvara niz betonskih lamela, svaki lamel postavljen je pod svojim kutem, od potpuno okomitog položaja koji sugerira ulaz u zgradu, do potpuno položenog položaja koji stvara intiman prostor memorijalnog dijela zgrade.

Prizemlje i kat imaju ukupno nešto više od 400 metara četvornih. Na katu su previđeni prostori za općinske službe i održavanje sjednica općinskog vijeća te dvorana za udruge. Prizemlje zgrade će funkcionirati kao javni prostor za organizaciju različitih društvenih događanja, skupova, prijema, promocija i drugih svečanosti. U nastavku prizemlja s južne strane zgrade trijem vodi do memorijalnog centar na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu.

- Jako sam zadovoljan arhitektonskim rješenjem. U produžetku zgrade dobili smo jedan intimni prostor okružen betonskim "stupovima" koji će imati funkciju sličnu kao Kamenita vrata u Zagrebu, gdje će se moći doći i zapaliti svijeću za škabrnjske žrtve. Prostor će biti natkriven s detaljima od kortena – objašnjava načelnik.

Izgradnja nove upravne zgrade košta oko četiri milijuna kuna. Polovicu tog iznosa osigurala je Vlada RH, oko milijun kuna dobili su od Ministarstva regionalnog razvoja, a ostatak su zajednički financirali općina i Zadarska županija. Za opremanje zgrade namještajem i drugim sadržajima trebat će još dvjestotinjak tisuća kuna, a sredstva će biti osigurana u općinskom proračunu za iduću godinu.

- Općine je svih ovih godina smještena u zgradi u susjedstvu, koju joj je darovalo Ministarstvo zdravstva, inače predviđenu za stomatološku ambulantu i apoteku. Nakon našeg preseljenja taj ćemo prostor pokušati iskoristiti za predviđene namjene, a ako za to ne bude interesa, moguće da ga prenamijenimo u neke druge svrhe. No sigurno ćemo ga iskoristiti za dobrobit naše zajednice – obećava načelnik Bubnjar.

20. travanj 2024 01:12