StoryEditorOCM
RegionalSUDAC IZ NOĆNE MORE

Dalibor Vodanović vozi pijan, psuje na okrivljenike, prikuplja stegovne postupke i, nećete vjerovati, trenutno uživa na godišnjem odmoru! Što mislite kakve ga sankcije čekaju?

Piše Vladimir Urukalo/PSD
6. srpnja 2019. - 12:35
1

Milan Grljušić, predsjednik Općinskog prekršajnog suda u Splitu, podnio je 1. srpnja ove godine Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv suca Dalibora Vodanovića, 67-godišnjega prekršajnog suca stalne službe u Kaštel Sućurcu i to zbog neprimjerenog ponašanja te nanošenja štete suda i teške povrede sudačke dužnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako je Slobodna Dalmacija prva izvijestila javnost, sudac Vodanović je 13. lipnja ove godine oko 16 sati izazvao prometnu nesreću u Kaštel Gomilici u kojoj je udario svojim osobnim vozilom u drugo vozilo oduzevši prednost prolaska.

Srećom nije bilo ozlijeđenih već je pričinjena samo materijalna šteta, a sudac je vozio poprilično alkoholiziran, s 1,98 promila alkohola u krvi te je odbio policajcu dati na uvid vozačku dozvolu nakon nesreće.

Zadržan je u policiji do otrježnjenja te mu je izdan obvezni prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, oduzimanje prednosti prolaska i nedavanja na uvid vozačke dozvole s ukupnom novčanom kaznom od 9300 kuna od čega se pet tisuća kuna odnosi na vožnju u pijanom stanju, četiri tisuće kuna na prekršaj oduzimanja prednosti prolaska te 300 kuna zbog nedavanja vozačke dozvole na uvid.

Kako doznajemo, sudac Vodanović trenutno se nalazi na godišnjem odmoru i nije niti privremeno udaljen s dužnosti, a tek treba vidjeti kakvu će odluku o sankciji donijeti DSV. No, zanimljivo je da je osim ove situacije, koju je predsjednik Grljušić ocijenio kao tešku povredu sudačke dužnosti, sudac Vodanović dan prije izazvao još jedan incident, a zbog kojeg je također stegovno prijavljen.

Sada se, kako nam je kazao Grljušić, sudac Vodanović za vrijeme obavljanja svog dežurstva neprimjereno ponašao prema četvorici okrivljenika koje je policija dovela na postupanje zbog remećenja javnog reda i mira u Kaštel Gomilici. Doznajemo da ih je u sudskom hodniku glasno psovao, a navodno je jednog od njih čak i pljunuo na što mu je privedeni okrivljenik uzvratio istom mjerom.

Predsjednik Grljušić kazao je da o pljuvanju nema podataka u bilješci koju su sastavili policajci, no pojasnio je da se i takvo ponašanje može podvesti pod sintagmu neprimjerenog ponašanja. Doznajemo i da sudac Vodanović negira opisane događaje od 12. lipnja u sudskom hodniku. Također, sudac Vodanović do jučer nije Prekršajnom sudu u Splitu podnio prigovor na izdani obvezni prekršajni nalog izdan zbog prometne nezgode koju je izazvao dan poslije.

- Ja sam, kao predsjednik, za prometnu nesreću saznao preko medija i nakon napisa sam pismeno poslao upit Prometnoj policiji i od njih dobio službeni odgovor i obavijest o obveznom prekršajnom nalogu koji je izdan kolegi. Kao predsjednik suda dužan sam čuvati ugled i dignitet suda i smatram da se sudac i izvan svoje dužnosti mora ponašati u skladu sa Kodeksom sudačke etike i ponašati se uzorno - pojasnio je predsjednik Grljušić.

Dodao je, na naše pitanje, da u posljednje tri godine od kad je on na čelu suda nije bilo, koliko zna, stegovnih postupaka protiv Vodanovića. No, potvrdio je da je bilo pritužbi stranaka na njegovo ponašanje.

- Pritužbi na rad kolege, koje su se mogle utvrditi kao takve, je bilo, ali se nisu mogle verificirati kao povrede u smislu neprimjerenog ponašanja - rekao nam je kratko Grljušić.

20. travanj 2024 16:25