StoryEditorOCM
RegionalFOTO: LOVCI POMLAĐUJU FOND DIVLJAČI

Za ražanačka i zadarska lovišta dopremljeno ukupno 2.180 kljunova fazanskih pilića

Piše Branko BOŽIĆ
8. srpnja 2019. - 19:47
fazani (4)

U okviru ovogodišnjeg plana i programa obnove i pomlađivanja fonda divljači, iz čuvene fazanerija u Dardi za potrebe Ražanačke Lovačke udruge "Kobac", koja je osnovana 1946. godine i koja u dvije jedinice Sjever i Jug ukupno broji 125 lovca, dopremljeno je ukupno 1.300 fazanskih pilića, dok je iz iste fazanerije za potrebe zadarske Lovačke udruge "Diana" dopremljeno 880 mladih fazanskih pilića, starosti od 7 do 10 tjedana.

Kako nam je rekao mladi i poduzetni predsjednik "Kopca" Marko Kožul, njihovi su pilići ispušteni u lanjske godine obnovljenu i moderniziranu volijeru u ražanačkom polju i u njoj će ostati na hranjenju i skrbi do sredine mjeseca kolovoza, kada će biti ispušteni u lovišta dviju lovnih jedinica ¨Sjever¨ i ¨Jug¨ na potezu od Paškog mosta do Jovića te od Ljupča do Radovina.

- Pored pilića kupili smo i hranu za njihovo prehranjivanje što nas je ukupno uz prijašnje oranje i zasijavanje koštalo oko 100.000 kuna. Naše društvo za razliku od ne tako davnih vremena, trenutno posluje više nego uspješno. Ovogodišnji proračun smo zacrtali na 300.000 kuna dok upravo na računu imamo 230.000 kuna. Stanje u društvu je stabilno a prihodi od lovnog turizma nam se iz godine u godinu povećavaju. Međuljudski odnosi su na zavidnoj razini. Važno je također istaknuti kako smo krivolov sveli na najniže moguće grane. I dalje nam je uz sve radnje i mjere koje provodimo u lovištima, prioritet izgradnja vlastitog lovačkog doma. Za taj smo projekt osigurali inicijalna sredstva u visini od 100.000 kuna, kaže nam predsjednik Kožul uz kojeg su na prihvatu fazanskih pilića bili još tajnik Dario Rudela, lovnik Alen Perišić, lovočuvari te ostali lovci.

Tajnik zadarske ¨Diane¨, najmnogoljudnije lovačke udruge u Zadarskoj županiji, Ivan Posavec, sa zadovoljstvom nam pojašnjava kako će njihovi pilići ostati u volijerama u lovištima Križ Debeljak, Blatski Gaj, Crno, Stara fazanerija, Cerodule, Bokanjac i Petrčane 4 do 6 tjedana te kako oni nakon ovog pristiglog kontigenta planiraju pred početak ovogodišnje lovne sezone dopremiti i u lovišta ispustiti još određeni broj odraslih fazana.

- Za nabavku i prehranu navedenih pilića te za one fazane koji će nam stići pred lov osigurali smo u ovogodišnjem proračunu negdje oko 120.000 kuna. U proljetnom smo dijelu za prehranu divljači izorali i zasijali oko 7 hektara zemljišta i sa tom ćemo praksom nastaviti i najesen. Naše Lovačko društvo je financijski stabilno, međuljudski odnosi su jako dobri. Vodi se velika briga o stanju populacije u lovištima i zaštiti prirodnih resursa. U posljednje vrijeme u suradnji sa zadarskom policijom, tako reći iskorijenili smo krivolov. Na koncu mogu reći da zadarska ¨Diana¨ brodi naprijed punih i razapetih jedara, govori nam tajnik Ivan Posavec.

Inače, dok mnogi među nama u ovim vrućim i sušnim ljetnim danima spas od žege traže kupajući se u moru i boraveći u hladu, kako smo se uvjerili na terenu ražanački i zadarski lovci svakodnevno uz sve ostale poslove, pune pojilišta i kamenice svježom i pitkom vodom kako divljač ne bi žeđala. Prije svega tu se radi o poljskim jarebicama, fazanima, zečevima, divljim svinjama kao i ostalim životinjskim vrstama.

18. travanj 2024 15:16