StoryEditorOCM
RegionalSPOJ MODERNE ZIDNE SKULPTURE I RUSTIKALNOG AMBIJENTA BAROKNE KUĆE U NINU

Otvorena izložba „Momentum“ zadarskog autora Arnelija Mrkića

Piše Zadarski.hr
8. srpnja 2019. - 19:30
Atrij Barokne kuće u Ninu, foto Branimir Šalov Matadi

U prepunom atriju ninske Barokne kuće u petak navečer svečano je otvorena  izložba moderne zidne skulpture pod nazivom  „Momentum“ zadarskog autora Arnelija Mrkića.

Brojnim  uzvanicima i posjetiteljima galerije Višeslav, obratili su se  Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu i sam autor Arnelio Mrkić, uz predivni glazbeni ugođaj i intermezzo za kojeg se pobrinuo gospodin Branko Štulić.

Na izložbi je prikazano 18 radova izvedenih kombiniranim materijalima i tehnikama, a Marijana Ramov u svom osvrtu na iste istaknula je kako se autor predstavlja „zidnim skulpturama ili možda primjerenije opisati reljefnim slikama koje su stilizirane su forme gdje je doista samo jedan akcent unutar kompozicije uhvaćen u trenutku njegova poniranja u zemlju, zaranjanja u more, jurcanja prema atmosferi...

U radovima je usavršena ravnoteža vizualnih elemenata u kojima se ne zatrpava, ne gomila, ne pretjeruje ni u čemu, već naprotiv jednim detaljem u trenutku prekida ritam i pokret puta koji teče dalje“.

Arnelio Mrkić rođen je u Zadru, a od najranije mladosti   njegov život  protkan je dizajnom, dekorom i artom, trima komponentama koje će i u kasnijem radu predstavljati najvažniji izvor njegova stvaralaštva. Želja za nadopunom talenta odvodi ga u New York gdje se educira u navedenim poljima i uči dekoracijske tehnike, upija informacije te s vremenom posao pretvara u sustavnu kreativnu potrebu i strasnu predanost.

„I doista je bilo pitanje trenutka kada će čitav niz ideja, kreativnih aktivnosti, znanja i vještina ove vrste primijenjene umjetnosti, iz interijera pretočiti u likovni jezik. I usudio se...“ istaknula je Ramov. „Unatoč utjecaju dugogodišnjeg rada s modernim interijerom, u Arnelijevim radovima ne osjeća se strogost, hladnoća i otuđenost...naprotiv, nemirne crte, krugovi, valovi te umjereni kolorit u kompoziciji ostavljaju dojam harmonije živućeg pulsiranja“.

Brojnoj ninskoj publici i posjetiteljima obratio se i sam autor, koji se od srca zahvalio Gradu Ninu, gradonačelniku Emilu Ćurku i višoj savjetnici za kulturu Marijani Ramov na realizaciji izložbe „Momentum“ te istaknuo kako mu je oduvijek misao vodilja bila pronalazak načina primjene kreativnosti u svakodnevnom životu.

Njegov životni moto glasi: „Živjeti svijet promjena, slagati ga oblicima, proporcijama, teksturama i bojama. Slijedimo li, a najčešće moramo, ovaj urbani ritam, jako je teško slijediti i ono što volimo, što nas ispunjava, što nam rađa one leptiriće jer imamo obveze i događaju se promjene stalno.

Moj cilj, stvarajući ovu kolekciju, bio je prepoznati, izvući i pohraniti na ovaj način po samo jedan dragi trenutak tih promjena“ , istaknuo je autor.

Izložbu Momentum u ime Grada otvorila je Marijana Ramov, navodeći riječi likovnog kritičara Željka Marovića da primijenjena umjetnost izražena ovom vrstom reljefa pokazuje kako se slika uspješno ili možda skulptura neuspješno otrgnula od plohe...i postala priča za sebe...s kojom je umjetnik konačno izronio iz prostora u kojem je tražio svoj najkreativniji izraz...

Izložba „Momentum“ za sve posjetitelje bit će otvorena u galeriji Višeslav do 22.srpnja 2019.

17. travanj 2024 12:22