PILOTI U ZEMUNIKU OSTVARILI 60 000 SATI NALETA NA PILATUSIMA "Do sada se nije dogodio niti jedan ozbiljniji incident što je potvrda stručnosti i visokih standarda obučenosti i sposobnosti pilota i zrakoplovnih tehničara"

PILOTI U ZEMUNIKU OSTVARILI 60 000 SATI NALETA NA PILATUSIMA

Piloti Eskadrile aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku ostvarili su u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine 60.000 sati naleta na avionima Pilatus PC-9M. 

Posebna važnost ovog ostvarenja ogleda se u činjenici kako se od nabavke aviona 1996. pa do jubilarnih  60.000 sati naleta nije dogodio niti jedan ozbiljniji incident što je potvrda stručnosti i visokih standarda obučenosti i sposobnosti pilota i zrakoplovnih tehničara koji brinu oko održavanja i ispravnosti 17 aviona Pilatus PC-9M kojima je opremljena Eskadrila aviona. 

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić istaknuo je kako su sve generacije hrvatskih vojnih pilota aviona završile školovanje na Pilatusu PC-9M.

- Riječ je o jednom od najboljih školskih aviona u svijetu, a današnji ostvareni nalet od 60.000 sati potvrda je kako je Hrvatska vojska izabrala sjajan avion koji se pokazao uistinu vrhunskim za obuku hrvatskih vojnih pilota, a zasigurno najbolji promotori mogućnosti aviona, ali i sposobnosti hrvatskih pilota predstavljaju piloti „Krila Oluje“, iznio je pukovnik Ribarić. 

Uz Pilatuse, Eskadrila aviona ima i pet aviona ZLIN-242 L koji služe za selekcijsko letenje i početnu fazu obuke kadeta. 

Na avionima Pilatus PC-9 provode se svi razdjeli obuke u školovanju pilota aviona, a eskadrila je na istom avionu uspješno provela i obuku 38 pilota iz Sultanata Oman. Također, avionima Pilatus eskadrila sudjeluje u zračnoj potpori Obalnoj straži te u potpori obučnih i vježbovnih aktivnosti drugih postrojbi Hrvatske vojske. 

Šezdeset tisućiti sat naleta izveli su zapovjednik EA pukovnik Ribarić i kadet na obuci za vojnog pilota Bruno Bulum, koji su pritom letjeli  na avionu oslikanom posebnim oznakama i obilježjima  povodom jubilarnih 50.000 sati naleta kojeg su ostvarili 2014. godine. 

 

Naslovnica Regional

Najčitanije

BRUTALNA LIKVIDACIJA NA MAGISTRALI Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"

Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv:
  Jedan od hitaca prostrijelio je Karmelinovu vratnu karotidu, a ostali su ga pogodili u glavu. Polici...
Tko je smaknuo Karmelina? Zadnje sate proveo je u kafiću, a onda mu je došla cura i sjeli su u Pola... Šokirana obitelj ne može ni naslutiti motiv: "Nikome nije jasno. Nije bio nikakav kriminalac. Vozio je auto star 23 godine i radio na baušteli"