StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ŽUPAN LONGIN SA SURADNICIMA OBIŠAO RADOVE U LUCI TKON I KALI

"S novom trajektnom lukom Tkon znatno ćemo podići standard usluge što će biti dodatan doprinos razvoju turizma!"

Piše M.G. / Promo
17. srpnja 2019. - 21:14
LUKA 3

Radovi na luci Tkon u punom su jeku. Trenutno se provodi treća, posljednja faza izgradnje koja je ujedno i najskuplja. Cijena radova iznosi 30 milijuna kuna, dok cjelokupni projekt izgradnje luke košta preko 40 milijuna. 

To je najveći projekt od osnutka Županijske lučke uprave Zadar, od 1998. godine, do danas. Također, riječ je i o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji se financira iz europskih fondova. Upravo je iz tih razloga u obilazak, prije nekoliko dana, otišao i župan Božidar Longin sa suradnicima, u pratnji načelnika općina Tkon i Pašman, Gorana Mušćeta i Krešimira Ćosića

- Nova trajektna luka bi po završetku trebala donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i turiste otoka Pašmana, zato smo je i željeli ovdje – izjavio je župan Longin, posjetivši da su radovi krenuli u ožujku ove godine te da bi trebali trajati 29 mjeseci s uključenim ljetnim stankama. Mještani otoka i njihovi mnogobrojni gosti dobit će tako ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta te uređeno šetalište uz more.

- To je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos razvoju turizma. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naše općine – naglasio je načelnik Tkona, Goran Mušćet. Nakon obilaska važne buduće luke Tkon, župan Longin je u pratnji načelnika, Marka Kolege, otišao i u Kali, kako bi razgledao radove na izgradnji ribarske luke u uvali Vela Lamjana. Tamo je još jednom istaknuo kako je Zadarska županija poznata u Hrvatskoj kao najribarskija jer je uvjerljivo vodeća na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe. 

- Imajući to na umu, trebamo gledati i u budućnost, pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture - istaknuo je župan. Radove na ribarskoj luci u Kalima uskoro će "popratiti" i radovi u luci Gaženica. Prije dva dana na natječaj su pristigle dvije ponude, obje za 6 milijuna kuna više od procjene vrijednosti koja je iznosila 18 milijuna kuna. Tako su 24.672.743,12 kuna ponudili udruženi austrijski Strabag i splitski Pomgrad Inženjering, dok je nešto jeftinija ponuda, 24.118.123,15 kuna, stigla od udruženih Kali gradnje, zadarskog El Tima i zagrebačkog Sladovića zajednički. Podsjetimo, i projekt izgradnje luke u Kalima i radove na proširenju i modernizaciji ribarske luke Gaženica provodi Lučka uprava Zadar. 

- Obje će luke nakon provedenih građevinskih radova pružiti daleko kvalitetnije usluge ribarima u odnosu na sadašnju situaciju. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju na području Zadarske županije. Ipak, ne smijemo zaboraviti da su te luke posebno značajne našim otočanima – naglasio je Robert Škifić, ravnatelj LUZ-a. 

Ukupna ugovorena vrijednost građevinskih radova na Luci Lamjana je 29,6 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će trajati 18 mjeseci. Radovi na ribarskoj luci Gaženica trebali bi početi krajem ljeta, nakon što se donese odluka o izvođačima, s rokom od oko godinu dana. Dobivena su sredstva bespovratna u 100-postotnom iznosu, od čega su 75 posto sredstva iz EU, a ostatak od 25 posto osigurava se iz nacionalnih sredstava. 

Radovi na moru u Županiji ne staju time. Naime, paralelno s ova dva kapitalna projekta, projektira se nova ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. 

- Na ovaj način kroz par godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebali bismo imati riješenu kompletnu infrastrukturu za naš ribarski sektor – zaključio je župan Longin. 

19. travanj 2024 15:57