StoryEditorOCM
RegionalPLENKOVIĆ PRELOMIO, DONIO JE KONAČNU ODLUKU O REKONSTRUKCIJI VLADE

Odlaze tri ministra, poznati njihovi nasljednici!

Piše Hina, Goran Penić, JL
17. srpnja 2019. - 19:29
plenkovic

U Banskim dvorima u tijeku su konzultacije o najavljenoj rekonstrukciji Vlade

19:49 Novi potpredsjednici Vlade trebali bi postati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

18:41 Premijer Andrej Plenković smijenio je ministre Gabrijelu ŽalacTomislava Tolušića i Nadu Murganić, doznaje Jutarnji list.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova i EU bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić nova ministrica demografije bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat Gordan Grlić Radman.

Također neslužbeno, Vili Beroš bi trebao zamijeniti Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva, a Mario Banožić bit će novi ministar državne imovine. On je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a inače je iz Vinkovaca.

18:30 Prema neslužbenim informacijama koje je u svom Dnevniku objavila televizija N1, ministricu Gabrijelu Žalac navodno će zamijeniti ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Ta informacija nije službeno potvrđena.

17:55 U središnjicu HDZ-a pristižu vodeći ljudi stranke. Oko 18 sati došao je i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Novinarima je rekao da je sve gotovo. - Bit ćete zadovoljni, kazao je.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić također je bio kratak te je rekao da će večeras biti bijeli dim. Rekao je da ne zna tko dolazi i odlazi iz Vlade.

Došli su i glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar gospodarstva Darko Horvat, ali novinarima nisu ništa kazali.

16:33 Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sigurno odlazi iz Vlade u sklopu rekonstrukcije, govore izvori iz HDZ-a za Jutarnji list dva sata prije početka ključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća vladajuće stranke na kojoj bi premijer Andrej Plenković članovima napokon trebao obznaniti tko napušta, a tko ulazi u Vladu.

I dalje se uz nju spominje i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dok je situacija s ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem zasad takva da on najvjerojatnije ostaje u Vladi.

Također, prenose nam dobro upućeni izvori iz HDZ-a, novi ministar vanjskih i europskih poslova neće biti Zvonimir Frka Petešić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Vlade, niti državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, već će premijer predložiti jednog iskusnog diplomata. Kako doznajemo, premijer je konačnu odluku o rekonstrukciji donio zadnja dva sata i to u konzultaciji s najbližim suradnicima na sastanku u Banskim dvorima, a kako će na kraju izgledati ta rekonstrukcija, znat će se danas kasno popodne kada će premijer s imenima doći pred stranačka tijela.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zakazana je za 18:30, a u 20:30 trebao bi biti održan i sastanak s koalicijskim partnerima.

-----------------------

15:05 - Nakon cjelodnevnog sastanka užeg kabineta Vlade iz HDZ-a su u srijedu obavijestili da će se Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke sastati danas u 18,30 sati u sjedištu stranke.

Na konzultacijama o najavljenoj rekonstrukciji Vlade u Banskim dvorima sudjelovali su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i savjetnik premijera Robert Kopal.

Očekuje se da će se danas saznati odluka premijera o tome koji će ministri otići i imena novih dužnosnika koji će ih zamijeniti.

Zasad se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će postati glavnom tajnicom Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su podnijeli ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

-----------------------

13:08 U zgradu Vlade upravo je ušao Robert Kopal, savjetnik premijera AndrejaPlenkovića.

-----------------------

13:07 Naš reporter Goran Penić javlja kako su i Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušićizgledali prilično pokislo na izlasku iz Banskih dvora.

-----------------------
20. travanj 2024 10:07