StoryEditorOCM
RegionalOTOČANI PODIJELILI LETKE ANTI GOTOVINI I ŽUPANU BOŽIDARU LONGINU

Uplatite donaciju za gradnju Pašmanskog mosta!

Piše AVŠ
22. srpnja 2019. - 10:05
20190719_141141

Na danu Općine Tkon, koji je svečano proslavljen prošlog tjedna, svi visoki uzvanici, počevši od generala Ante Gotovine koji je rođen u tom otočkom mjestu i župana Božidara Longina do svih načelnika na Ugljanu i Pašmanu, u ruke su dobili zanimljiv letak.

Na njemu stoji: “Građanska akcijska grupa Most za otok Pašman pokušava pokrenuti gradnju mosta. Ako mislite da je most potreba za otok Pašman, donirajte na naš račun”. U potpisu je predsjednik akcijske grupe Boris Travica, umirovljenik iz Mrljana koji je cijeli svoj radni vijek proveo kao vozač autobusa upravo na liniji Ugljan - Pašman. Prije dva mjeseca, nakon godinu dana zatišja priče oko mosta, odlučio je krenuti u novu inivijativu i sakupljati donacije kako bi grupa mogla lobirati za izgradnju veze koja ovim otocima život znači.

- Prije dva mjeseca sam sam sebi rekao: ili ćes odustati ili nešto poduzmi, jer ovako dalje ne ide. I krenuli smo u prikupljanje donacija kako bi imali sredstva za daljnje lobiranje. Jer ako mi sami ne budemo vršili pritisak, neće nitko umjesto nas. I dobili smo potporu, svatko da koliko može pa imamo i umirovljenika koji su nas stavili na trajni doživotni nalog. Nikad ne znate, možda nam netko jednog dana uplati svih 120 milijuna koliko most košta- smije se Travica koji pašmanski most sanja već trideset godina. Točno se sjeća trenutka kad se u njemu probudio inat i kada je krenula borba za vezu sa kopnom.

- Brodom iz Rijeke zajednički smo krenuli jedna Splićanka i ja. Prije je ona došla do Splita nego ja do Pašmana. Ja sam se iskrcao u Zadru i morao čekati iduće jutro da uhvatim trajekt. Eto, tako je bilo prije 30 godina, danas je isto tako. Za mene se taj most počeo graditi još prije 14 godina, kada je ucrtan u prostorni plan Zadarske županije. A zašto do danas nije izgrađen treba pitati one koji o tome politički odlučuju. Ja samo znam da je prije dvije godine, kada smo na otoku sazvali skup oko izgradnje mosta, došlo više ljudi nego na bilo koji skup HDZ-a ili neke druge političke stranke- kaže nam Travica kojega su glasna zalaganja za gradnju mosta dovela i do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je prošle jeseni primila predstavnike akcijske grupe s Pašmana i dala im podršku. Doduše, formalnu i deklarativnu, kao što je i većina toga u ovoj priči.

Zaista, priča o mostu predugo je aktualna, ali bez ikakvih konkretnih pomaka. Prvi korak napravio je još 2002. godine pokojni Jure Radić sa svojim timom za u Institutu za građevinarstvo Hrvatske kada je napravio idejni projekt gradnje 2217 metara dugog mosta koji bi se "naslonio" na otočić Ričul te prolazio kraj Galešnjaka, slavnog Otoka ljubavi. Od tada do danas bilo je više pojedinačnih inicijativa, među važnije spada ona hrvatskog iseljenika Davora Martinovića, ekonomista koji je radio u kanadskoj diplomaciji kao savjetnik za investicije premijera pokrajine Ontario. Međutim, sve je ostalo samo na željama, bez konkretne političke podrške onih struktura koje zapravo o tome odlučuju, prije svega Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste. Hoće li taj stav promijeniti činjenica da su se načelnici svih pet općina na otocima Pašman i Ugljan, bez obzira na stranačke boje, konačno ujedinili i javno podržali inicijativu gradnje mosta kopno – Pašman, pitali smo jučer pašmanskog načelnika Krešimira Ćosića.

- Odlučno radimo na tome zajedničkim snagama. U rujnu ćemo javnosti predstaviti sve što smo poduzeli i konkretno uspjeli napraviti- kazao nam je jučer kratko načelnik Ćosić.

Kada smo čekali već 30 godina, poručuju mu otočanu, možemo čekati još mjesec dana. Samo da mosta bude.

23. travanj 2024 23:33