FOTO: KUALJSKE RIBARSKE NOĆI - KUHALO SE 60 KILOGRAMA UGORA! Nema ovdi kod nas, ka u politici, mita i korupcije. Il' ti je brudet dobar ili, brate, nije! Amerikanka Diane: Da sam bar prije 30 godina naučila hrvatski, sad bi mogla upoznati nekog od ovih zgodnih otočana!

FOTO: KUALJSKE RIBARSKE NOĆI - KUHALO SE 60 KILOGRAMA UGORA!

- Tajna je u dobroj volji i naravno domaćemu maslinovu ulju – objasnio nam je recept savršenog brudeta Dragan Blaslov, samo jedan od mnogih Kaljanina koji je ovog četvrtka sudjelovao u brudetijadi organiziranoj povodom 51. kualjskih ribarskih noći.

Dimilo se sa svih strana tog dana jer je čak trinaest ekipa kuhalo više od 60 kilograma ugora. Sve sami muškarci, ni jedne žene. Pomno su stajali iznad teća, dobacivali jedan drugome kako da se miša, koliko triba papra dodati, koliko soli, pazili su na vatru i stalno žlicom kušali, zatvarajući pritom oči kao da žele što bolje okusiti jesu li svi sastojci u pravom omjeru.

- Sve mora biti po "pe-esu". Svaki brudet prije svega ovisi o dobroj, friškoj ribi. Najbolji su mišani brudeti, ali za ovo natjecanje svi kuhamo samo ugora. Tako da na četiri kila ugora ide otprilike dva i po kila kapule, jedna glavica luka, vode, papar, soli i četiri kila krumpira. I po tome smo posebni u Dalmaciji jer Kualjani jedini stavljaju krumpir u brudet. Na kraju se svi uvik slože da su krumpiri najslađi dio – otkrio nam je detaljan recept Boris Vidov, dok ga je sumještanin iz konkurentske ekipe oštro upozorio da je zaboravio najvažniji sastojak – maslinovo ulje.

Dva deca uja

- Onaj ko nema uja, stavi manje od dec, a ja kao najbolji maslinar u Kalima stavin skoro dva deca. Nek riba opet pliva – pohvalio se ponosno, pokazujući nam svoju teću s brudetom koji je poprimio zlatnu boju zahvaljujući tom njegovom poznatom, domaćem maslinovu ulju.

Jedan od organizatora natjecanja, član udruge Kualjskih ribarskih noći, Dario Mišlov, objasnio nam je kako je ova manifestacija namjerno stavljena u četvrtak, dan prije glavne fešte, kako se ne bi miješali s koncertima i velikom gužvom, ali i kako bi stvorili jednu lokalnu feštu, samo za domaće ljude.

I zaista, bila je lutrija pronaći nekog fureštog na rivi, samo se mogao čuti prepoznatljiv kualjski dijalekt. Ipak, taman kad smo htjeli odustati od ideje da ćemo imati izjavu nekog stranca koji prvi put vidi kuhanje brudeta, ugledali smo jednu Amerikanku kako znatiželjno promatra sve sastojke u teći jedne od ekipe i kako fotografira apsolutno sve što vidi.

- Jednostavno sam zapanjena, moram zabilježili svaki trenutak, ovo je zaista nešto posebno – rekla nam je Diane Stewart iz Seattlea kojoj je ovo prvi posjet Kalima. Inače, već je lani bila u Hrvatskoj, u koju se odmah zaljubila te je obećala sama sebi da se mora vratiti. Svoje je obećanje vrlo brzo i ispunila pa je već u lipnju doputovala kako bi istražila cijelu našu obalu.

- Već sam neko vrijeme u Zadru i zaista uživam. Bila sam neku večer na "Noći punog Miseca" i isprobala sve vaše dalmatinske specijalitete. To je nešto savršeno! Tamo sam i vidjela najavu za ovu manifestaciju pa sam odlučila doći jer, realno, moram probati brudet dok sam još tu. A samo sam još danas u Hrvatskoj – tužno je rekla Diane, kao da odlazi od kuće u neku daleku zemlju.

- Da sam bar prije 30 godina naučila hrvatski, sad bi mogla upoznati nekog od ovih zgodnih otočana – dobacila nam je, pokazujući na kršne, preplanule Kaljane koji su i dalje ozbiljno nadgledali svoje brudete.

Zatekli smo i jednu nizozemsku obitelj koja se okupila oko klape "Donat" kako bi ju što bolje snimila, uživajući u svakom njihovu taktu. Otac nam je rekao kako on inače pjeva u zboru, ali da ovako nešto nikad nije čuo. Pitali smo ih jesu li ikad prije probali brudet?

- Nikad, zato smo i došli. Nismo ni čuli za to jelo. Guglali smo prije što je to točno, kako ne bismo baš došli kao potpuni neznalice, tako da samo znamo da se radi o jednoj vrsti ribljega gulaša – priznao je uz sramežljivi osmijeh, sin Raoul, dok nam je njegova sestra Jeske rekla kako mora pohvaliti Hrvate za simpatičnost i otvorenost.

- Ne znam jel' to zbog ljeta, ali svi se stalno smješkate – primijetila je Jeske i dobro nas nasmijala.

Jedina gradska ekipa na natjecanju, Žuti mravi, stigla je kao gost svojim prijateljima u Kalima. Odmah su nam se pohvalili da su prošle godine bili drugi te kako se baš iz tog razloga ne boje iskusnih domaćina.

- Znači ove godine idemo korak naprijed! Znamo da će naš brudet biti najbolji jer smo mi najbolji – kroz smijeh nam je rekao Rinaldo Galović, predviđajući kao Nostradamus ono što se na kraju natjecanja i dogodilo! Ekipa gradskih momaka, među kojima je bio i naš fotoreporter Luka Gerlanc, na čelu s kapetanom i glavnim kuharom, Martinom Žoržom, osvojila je prvo mjesto za najbolji kualjski brudet od ugora 2019. godine. Dok su se probijali do pozornice po zasluženu nagradu, upitali smo kapetana ekipe koji to poseban tajni sastojak koji im je osigurao to tako poželjno prvo mjesto.

- Kišnica! To je ono što nas je sigurno izdvojio od ostalih ekipa. Znali smo mi odma da imamo najbolji brudet, jednostavno smo to osjećali od početka. Moram samo napomenuti da smo mi izdanak ekipe "Klošara" iz Kali, ali ovaj put su učenici pobijedili učitelje – rekao nam je kapetan Žorž, dok je njegova ekipa iza njega glasno slavila pjevajući.

No, moramo naglasiti kako stručnom ocjenjivačkom sudu nije bilo nimalo lako odabrati najbolji brudet. Dok je trajalo ocjenjivanje, pokušavali smo saznati jesu li zadovoljni ovogodišnjim natjecateljima. Kako su nam i sami potvrdili, samo su nijanse odlučivale.

Istančana nepca

- Ja imam 70 godina iskustva, ne može mene nitko prevariti. Točno znam kako izgleda i kojeg je okusa pravi kualjski brudet od gruževine. Ma ja sam vam meštar o' brudeta – pohvalio nam se jedan od sudaca, gospodin Frane, poznatiji kao Pata. Sudac Marko Kolega dodao je kako se rijetko koja regija u Hrvatskoj može usporediti s kualjskim brudetom. Tvrdi, jednostavno je najukusniji. Petero je sudaca tako moralo donijeti tešku odluku i odabrati među 13 ekipa onaj najbolji u kojem su sastojci u savršenom omjeru. Ocjene od jedan do sedam pravedno su dijelili, vodeći se svojim kulinarskim iskustvom i istančanim bodulskim nepcima, te ih skrivećki stavljali u kuvertu ispod svakog brudeta, ne znajući koji je od koje ekipe, kako bi sve bilo po pravilima.

- Nema ovdi kod nas, ka u politici, mita i korupcije. Il ti je brudet dobar ili, brate, nije – dobacio je jedan od natjecatelja, pomno promatrajući lica sudaca s kojih se teško moglo iščitati sviđa li im se ono što kušaju ili ne.

Na kraju se voditelj programa popularni Prte našalio kako sve kuverte odlaze za Bruxelles, Angeli, gdje će biti donesena konačna presuda. Možda za Europu, ali ne i za kualjskI brudet.

 

POBJEDNIČKA EKIPA: ŽUTI MRAVI

Članovi pobjedničke ekipe Žuti mravi: glavni kuhar - Marin Žorž, izbornik – Ivor Piskulić, Jakov Friganović, Marin Mišlov, Marko Selin, Lovre Ivković, Bruno Grancarić, Rinaldo Galović i Luka Gerlanc.

Ostale ekipe koje su sudjelovale na brudetijadi su: Vampiri, Špina, Artinari, Ovo smo, Klošari, Stanjarovi, Vidovi Dvuori, Klapa Kali, Amigosi, Bluaslovi, Čađavica, Pantere.

 

SVE JE POČELO 1968, U SLAVU RIBE I RIBARA

Kualjske ribarske noći započele su davne 1968. godine, dok su se u nekom novom ruhu pojavile 2003. godine kada dobivaju naziv Tunuara, kako bi se manifestaciji dao malo moderniji štih. Manifestacija je to s bogatim programom koja slavi važnost ribarstva za mjesto Kali, koje je ujedno najpoznatije ribarsko mjesto u Hrvatskoj, promovira ribu kao zdravu hranu te oživljava dugogodišnju ribarsku tradiciju. Osim koncerata zabavne glazbe (ove godine nastupaju Crvena jabuka i TBF), lokalnih feštica, dobre spize i finog vina, najveća atrakcija Kualjskih ribarskih noći je defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom.

Naslovnica Regional

Najčitanije